Jeste li čuli za sindrom najstarijeg djeteta? Prema teoriji reda rođenja Alfreda Adlera, redoslijed kojim je dijete došlo u obitelj utječe na njegovu osobnost i tko će kao jednoga dana postati. Iako je teorija više puta osporavana, nekoliko karakteristika navedenih za najstariju, srednju i najmlađu djecu ostaje nepromijenjeno, a sindrom najstarijeg djeteta je jedna od karakteristika o kojoj se obično puno govori.

Red rođenja, obiteljska situacija, kombinacija ovih i drugih čimbenika, igra veliku ulogu u oblikovanju djetetove osobnosti i njegovu razvoju

Što je sindrom najstarijeg djeteta?

Jeste li primijetili da se vaše najstarije dijete natječe s mlađim bratom ili sestrom ili bijesni od ljubomore? Pokazuje li dominaciju ili šefuje mlađoj braći i sestrama? Sve su to znakovi sindroma najstarijeg djeteta.

Kod većine prvorođene djece diljem svijeta, rođenje brata ili sestre donosi normalnu tranziciju u njihovim životima. Prvorođenci su 'skinuti s trona' i moraju dijeliti ljubav i pažnju roditelja s mlađom braćom i sestrama. Ovaj prijelaz može biti stresan i prouzročiti ozbiljnu razvojnu krizu.

Kako prepoznati da vaše dijete ima sindrom najstarijeg djeteta?

brat i sestra
Shutterstock 

1. Žele voditi i dominirati

Kada stignu mlađa braća i sestre, prvorođena djeca su gurnuta iz pozicije gdje se sve vrti oko njih u vodeću poziciju. Pomaganje mlađoj braći i sestrama postaje ukorijenjena navika koju nastavljaju i u budućnosti. No ako umjesto da vode postanu dominantni, to ukazuje na pojavu sindroma najstarijeg djeteta.

2. Imaju stalnu želju biti savršenima

Studija provedena 2008. navodi da su prvorođena djeca sklona perfekcionizmu i da imaju više standarde. Mogu se nazvati i 'šampionima'. U redu je dok znaju svoje granice, ali ako postanu agresivni ili depresivni kada ne mogu nešto postići ili kada pobijedi njihov brat ili sestra, to postaje nezdrava osobina.

3. Pritisak zbog roditeljskih očekivanja

Zbog stalne težnje da budu savršeni i sklonosti da udovolje roditeljima, starija djeca imaju veći pritisak od mlađe braće i sestara. Također, roditelji očekuju da najstarije dijete bude uzor mlađoj braći i sestrama u svakom pogledu, uključujući učenje. Pritisak roditelja i potreba da se istaknu, mogli bi ih odvesti u zonu u kojoj ne mogu prihvatiti neuspjeh.

4. Možda imaju prejak ego

Prema Adlerovoj teoriji i brojnim studijama provedenim u novije vrijeme, utvrđeno je da starija djeca imaju više samopoštovanja i samopouzdanja, što im pomaže u akademskoj uspješnosti i profesionalnosti, ali možda im neće biti od pomoći u društvenom životu. Previsoko samopoštovanje može dovesti do egoizma, a ako su bahati i nezahvalni, drugi ih najvjerojatnije neće prihvatiti.

shutterstock_1738136732.jpg
Shutterstock 

5. Mogli bi razviti nezdrav natjecateljski stav

Ako roditelji ne rješavaju suparništvo između braće i sestara, prvorođeno dijete to može zamjeriti roditeljima, mlađem bratu ili sestri, što stvara nezdrav natjecateljski stav, čak i nakon što odraste.

6. Mogli bi postati opsesivni

Najstarije dijete postaje zaštitnik mlađih, što je dobra kvaliteta sve dok ne postane ekstremna. Ako otkrijete da dijete pretjeruje pokušavajući napraviti nešto savršeno do razine opsesije, to je nezdravo za njega i mlađu braću i sestre.

7. Mogu se ponašati poput zamjenskih roditelja braći i sestrama

Kada roditelji dobiju drugo dijete, prvorođenu djecu potiču da se brinu za mlađu braću i sestre. U takvom odnosu, prvorođenac postaje zamjenski otac ili majka mlađem bratu i sestri. Neka starija djeca mogu razviti roditeljske osjećaje i odgovornost prema mlađoj braći i sestrama, što je vidljivo u njihovoj osobnosti i ponašanju. Sve je uredu ako se poštuju granice. U suprotnom, izuzetno je  štetno jer bi mogli početi očekivati da će ih mlađi brat i sestra slušati kao što slušaju roditelje.

8. Mogli bi postati kontrol-freakovi

U potrazi za savršenstvom i postignućima, prvorođena djeca mogu razviti sklonost kontroliranju svega oko sebe, uključujući mlađu braću i sestre. Njihova inherentna sklonost vođenju i moć da djeluju kao drugi roditelj mlađoj braći i sestrama, mogu ih pretvoriti u iritantne kontrol-freakove.

Kako se može prevladati ovaj sindrom?

Ako primijetite da vaše najstarije dijete pokazuje neke karakteristike sindroma najstarijeg djeteta, evo nekoliko načina na koje mu možete pomoći da ih prevlada.

Smanjite očekivanja od svoga prvorođenca

Namjerno ili nenamjerno, eksplozija očekivanja od prvorođene djece može na njih staviti ogroman pritisak. Ako vaše prvorođenče pokazuje da želi ugoditi svima, moglo bi se osjećati izuzetno loše kada ne uspije.

Premda se ova karakteristika razvija iz sklonosti prvorođenca perfekcionizmu, morate ih poticati i hvaliti čak i kada ne uspiju. Dopustite im da ponekad ne uspiju i naučite ih kako taj neuspjeh prihvatiti sportski.

Pružite dovoljno mogućnosti

Većina roditelja očekuje da će njihovo prvo dijete biti uzor mlađoj braći i sestrama, ali ne shvaćaju koliko odgovornosti stavljaju pred njega. Stoga, nemojte preopteretiti svoje prvorođenče obavezama, umjesto toga, pružite mu dovoljno prilika za rast. U redu je poticati ga da razvije vještine vođenja, ali isto tako ga učite da ne postane šefovski nastrojeno ili previše dominantno.

tata i sin
Shutterstock 

Provedite vrijeme s njima, bez braće i sestara

Bez obzira na broj djece koju imate, odvojite vrijeme za svako dijete. S najstarijom djecom treba razgovarati na ležeran i prijateljski način. Pokažite interes za njihove prijatelje, školski rad, kolege iz razreda, podijelite uspomene iz svoga djetinjstva i pričajte o njihovim planovima.

To će im dati osjećaj samopouzdanja i povjerenja, a shvatit će da ih, unatoč mlađoj braći i sestrama, i dalje volite i podržavate.

Dajte im posebne privilegije

Kako biste uravnotežili odnos među djecom, svom najstarijem djetetu dajte neke posebne privilegije, kao što su kasniji odlazak na spavanje, duže vrijeme za igru nakon škole i sudjelovanje u donošenju nekih odluka. Postavite pravila za svu svoju djecu i svakome od njih dajte neku posebnu privilegiju. Time ih sve izjednačavate i nitko se neće osjećati zapostavljenim.

Ne postoji pravi ili savršen način roditeljstva. Ako imate više od jednog djeteta ili čekate drugo dijete, važno je razumjeti što vaše najstarije dijete osjeća. Uz pravu komunikaciju, puno ljubavi i pažnje, nitko se neće osjećati izostavljenim