Ako se bližite terminu poroda (ili čak ako samo razmišljate o trudnoći), osim što osjećate uzbuđenje i strepnju, možda se i pitate - kako je zapravo rađati? Kratak odgovor glasi: iskustvo poroda emocionalno je i fizičko putovanje kao nijedno koje ste prošli dosad. Iako je jedinstveno za svaku osobu, kraj putovanja je svakom roditelju isti - duboka ljubav prema rođenoj bebi.

Od početka čovječanstva žene prolaze trudnoće i rađaju se male bebe. No, ipak, iskustvo poroda može se činiti pomalo tajanstvenim ili neopipljivim, pogotovo onima koji ga još nisu doživjeli. Da, one osnovne stvari, kao što su trudovi, pucanje vodenjaka i istiskivanje bebe, teorijski su svima poznate, ali detalji o tome kako će to zapravo biti (i popratne emocije) i dalje se mogu činiti nepoznatima i možda malo zastrašujućima.

Kao što postoje faze trudova koje vas dovode do toga da se otvorite 10 centimetara da beba izađe, postoje i slojevi emocija koje će roditelji doživjeti tijekom poroda. Trudnice često brinu o suočavanju s fizičkom boli tijekom poroda, koja je za svaku osobu različita, ali je obično vrlo intenzivna. Možda se brinete o tome tko da vam bude pratnja na porodu – partner, mama, sestra ili najbolja prijateljica. Potom se pitate kako ćete mentalno, emocionalno i tjelesno izdržati ako dođe do nekih komplikacija.

Ako je trudnoća fizički i emocionalni maraton, porođaj je pravi vrtuljak osjećaja i tjelesnih senzacija, ima uzbudljivim uspona, ali i emotivnih padova.

Ono što je uobičajeno jest da je porod, baš kao i trudnoća, često pun nagli promjena pa čekanja, s razdobljima mira ili neaktivnosti, onda potom naglih preokreta, ali jedno je sigurno – nikad ga nećete zaboraviti.

I još jedno je sigurno: nakon sve boli i napora, tjelesnoga i mentalnoga, onoga trenutka kada vam stave na grudi vašu bebu, svaka borba ili trauma nestaje, a vas obuzima neizmjerna radost, čuđenje prema divoti života i bezgranična ljubav.

@lindamackenziie 2020 the best year #foryou#cutebaby#lovebaby#babiesoftiktok#fyp#bebestiktok#babygirl#newborn♬ Jaymes Young - Happiest Year - iSupplement.id

Mama Linda Mackenziie na svome je TikTok profilu pokazala taj predivni trenutak kada je prvi put dobila svoju bebu u naručje. Drhtavi, ali zagrljaj pun nježnosti i ljubavi.