Kad je rodila kći s poteškoćama u razvoju, splitska poduzetnica Irena Orlović, vlasnica izdavačke kuće Harfa i istoimene osnovne škole u kojoj djeca rade na izgradnji pozitivne slike o sebi, učinila je sve što je u njezinoj moći da potakne razvoj svoje Matee. Nakon svih iskustava i znanja koje je prikupila, osjećala je odgovornost učiniti te resurse dostupne i drugima, tj. educirati ih o njihovoj ulozi u razvoju djeteta. Nakon izuzetno uspješnog i besplatnog video webinara u suradnji s Mastercardom "Kako podržati emocionalne potrebe tinejdžera tijekom pandemije COVID-19“ na priceless.com, koji je pomogao brojnim korisnicima Mastercard® kartica diljem svijeta u prilagodbi komunikacije s djecom u doba krize, na priceless.com stiže novi video Irene Orlović – kako njegovati odnos među braćom i sestrama.

View this post on Instagram

A post shared by Irena Orlovic (@irena.orlovic)

Važnost brige za sebe i druge, održavanje bliskih odnosa u promijenjenim uvjetima, povezivanje te međuljudska solidarnost postali su neprocjenjivi. Globalna platforma Priceless Cities (priceless.com), dio koje je od 2017. godine i hrvatsko izdanje Priceless Croatia, transformirala se iz iskustvene stranice prepune neponovljivih turističkih ponuda u jedinstvenu paletu neprocjenjivih virtualnih doživljaja i iskustava - od live-streaminga, video-chatova, online tečajeva ili virtualnih tura - besplatno dostupnih svima  iz udobnosti vlastitog doma. U videu na priceless.com Irena Orlović progovorila je o jednom od najtrajnijih odnosa u našem životu – onom između braće i sestara.

"Postoje razna istraživanja koja govore da nam zdrav odnos između braće i sestra može pomoći  razviti važne socijalne i emocionalne vještine poput empatije, timskog rada, nenasilnog rješavanja sukoba… Ali, također, znamo i da, ako ti odnosi nisu bili zdravi, to može imati posljedice na cijeli naš život. Obitelj je siguran temelj svega što će se kasnije događati u životu“, tvrdi Irena Orlović, naglašavajući kako roditelji, baš kao i u svakom drugom aspektu života, i u odnosima između braće i sestara, mogu puno učiniti u svrhu ostvarivanja dobrih odnosa između braće i sestara.
"Volim reći da se u roditeljstvu gdje je više djece radi o sustavima unutar obitelji. Kako bi obitelj bila snažna, ti se sustavi trebaju njegovati. Jedan sustav čini odnos 'majka, otac i jedno dijete', drugi sustav čini 'drugo dijete, majka i otac' i tako dalje, ako ima više djece. Roditelji trebaju djelovati unutar svakog sustava te pokazati empatiju prema svakom djetetu i dati mu sigurnost. Roditelji se trebaju brinuti o tome da djeca osjećaju važnost toga 'mi', a ne da osjećaju strah jesu li prihvaćeni takvi kakvi jesu u toj maloj zajednici  u kojoj žive. Dakle, roditelji trebaju ulagati u svaki sustav pojedinačno te tako osnaživati obiteljsku zajednicu koja će postati siguran temelj za dijete“, savjetuje Irena.

Poznato je da se djeca često natječu između sebe kako bi privukla pažnju. Mnoge roditelje to rivalstvo izluđuje, no može li ono biti i korisno, tj. važan dio izgradnje njihova identiteta? Irena smatra da takva vrsta rivalstva nije korisna za nikoga. Ako djeca imaju osjećaj da ih roditelji "ne vide“ sve će napraviti da bi bila viđena. Da bi dobili roditeljsku pažnju umanjivat će važnost svoga brata ili sestre. Radit će sve kako bi se osjećali boljima i uspješnijima te naizgled pojačali svoje samopouzdanje, ali takav oblik samopouzdanja nije najkorisniji jer narušava unutarnju sliku o sebi.

"Što nam vrijedi samopouzdanje koje smo izgradili tako da smo druge 'srušili' na putu rasta, osobito ako su ti drugi naši najbliži s kojima trebamo graditi jedan povezujući odnos. Suparništvo između braće i sestara može biti znak uzbune za roditelje, upozorenje da bi trebali raditi na tome da ojačaju svoj odnos sa svakim djetetom pojedinačno“, smatra Irena Orlović.  Ako se dijete osjeća prihvaćeno i viđeno, ponašat će se tako da se i brat i sestara osjećaju dobro i neće se s njima natjecati za svoje mjesto u obitelji.

Zašto nam je lakše doći u sukob s najbližima, poput braće i sestara, nego s prijateljima, s kojima se trudimo izbjegavati konflikte, biti tolerantni i sl.?

"U konflikt ćemo ulaziti samo s ljudima do kojih nam je stalo. Prema ostalima ćemo se truditi ostati pristojni. Potpuno je prirodno očekivati konflikte u bliskim odnosima. Ali treba znati da se konflikti događaju kad nemamo sposobnosti izraziti naše potrebe, prije svega za uvažavanjem i prihvaćanjem“, kaže Irena napominjući kako djeca, a ni dobar dio nas odraslih, nemaju sposobnost reći ljudima do kojima im je stalo da im je potrebno da budu 'viđena', zajedno sa svim svojim potrebama i emocijama, već ulaze u konflikt i loša stanja kako bi skrenuli pozornost na sebe. Ako djeca rade smicalice, optužuju, viču, plaču, žale se…, shvatite to ozbiljno, jer  iza svega toga stoji potreba da ih se vidi!

I trenutačna situacija s pandemijom, donijela je i neka nove strahove i definitivno će ostaviti utjecaj na funkcioniranje unutar obitelji. U životu se događaju teške situacije i sad je, kaže Irena, možda pravo vrijeme da osvijestimo koliko je važno djecu učiti o otpornosti.

"To je sposobnost uspješnih ljudi. Kako iz razočarenja i neuspjeha izaći još sposobniji. Kad znamo da imaju razvijenu tu sposobnost ne trebamo strahovati za njihovu budućnost", kaže ova stručnjakinja.

Tinejdžerska dob posebno je izazovna. To je dob kada se tinejdžeri pomalo počinju distancirati od obitelji i više se okreću prijateljima. Kako podržati emocionalne potrebe tinejdžera, posebno tijekom pandemije COVID-19 bolesti, Irena je govorila u videu na priceless.com.

"Zadatak nas roditelja stvoriti je dobar povezujući odnos sa svojim djetetom. Često smo čuli prve tri su najvažnije i zaista jesu, tada se stvara duboka povezanost s djetetom i njegov temelji osjećaj dobrobiti. Odgovarajući na potrebe djeteta, dajemo mu sigurnost koja je temelj njegova postojanja. Kada dijete uđe u tinejdžerku dob, tada njegov mozak prolazi kroz jednu ozbiljnu rekonstrukciju. Jednom je Jesper Juul rekao da na tinejdžere trebamo gledati kao da im iznad glave piše: 'Renovira se, ne radi'. Ako nismo stvorili siguran, povezujući odnos, naš tinejdžer u tom razdoblju neće osjećati potrebu da s nama dijeli cijeli taj kaos kroz koji prolazi, već će tražiti osjećaj pripadnosti negdje drugo. Kao roditelji trebali bismo osvijestiti da nije korisno davati savjete u toj dobi, već se usmjeriti na povezanost, slušati njegove potrebe i primjećivati emocije kroz koje prolazi, pokušati se prisjetiti sebe u toj dobi i koliko nam je bilo potrebno da netko 'vidi' naše emocije, razumije nas te reagira iz te empatičke uloge", zaključuje ova stručnjakinja.

Važnost brige za sebe i druge, održavanje bliskih odnosa u promijenjenim uvjetima, povezivanje te međuljudska solidarnost, postali su neprocjenjivi. Omogućavajući postojećim, ali i novim partnerima da kroz globalnu dostupnost, na nekoliko svjetskih jezika, prezentiraju svoja znanja i inspiriraju korisnike Mastercard® kartica u milijunima domova, platforma priceless.com ispunila svoju svrhu.

*Sadržaj kreiran u suradnji s Mastercardom.

Tekst: D. P.
Fotografije: Shuterstock