Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'MAMA ME NE VOLI VIŠE, STIGLA JE BEBA': Vaše dijete će lako prihvatiti prinovu, ako se vi postavite na pravi način!

Obitelj s više djece je ispunjena interakcijama koje obogaćuju život, ali može biti i veliki izazov

 brat i sestra se svađaju Izvor: Shutterstock

Svatko treba osjećati da je prihvaćen i da je značajan. Prvo mjesto na kojem donosimo odluke o tome gdje pripadamo je u obitelji. Djeca su dobri promatrači, ali loši tumači. Kad dođe prinova, starije dijete često pomisli: 'Mama me ne voli koliko bebu.' Kako djeca odrastaju, često pogrešno vjeruju da samo jedna osoba u obitelji može imati pravo biti 'glavna'. Ako dijete, na primjer, misli da njegov brat ili sestra dobar sportaš, može se odlučiti za intelektualni rad, glazbu ili umjetnost.

Djeca često razvijaju tipične karakteristike na temelju svoga reda rođenja. Najstarije dijete obično pokušava biti 'prvo' i 'šef', drugo ne podnosi nepravdu i često postaje buntovnik, ili se može jako truditi uhvatiti korak s prvim, najmlađe misli da ima pravo na dodatnu pažnju, a jedino dijete želi uvijek biti posebno.

Ako odrasli pokušavaju kontrolirati situaciju u kojoj se djeca trude pronaći načine na koje su jedinstvena, to je uzaludan trud. Djeca će pronaći svoj način da se osjećaju važna.

Kako se ponašati s djecom?

1. Uđite u svijet svoje djece. Najstariji se obično osjeća 'zbačen s trona', baš kao što biste i vi, kada bi vaš supružnik kući doveo novu partnericu. Najmlađi se često osjeća podređenim kada svoje mogućnosti uspoređuje s mogućnostima najstarijeg. Razumijevanje kako se oni mogu osjećati pomaže vam da s njima komunicirate sa suosjećanjem. Nikada nemojte reći: 'Ne bi se trebao tako osjećati.' Dopustite djeci da pokažu ono što osjećaju.

2. Suosjećanje ne znači sažaljenje. Nije dobro pretjerano štititi djecu i pokušavati ih spasiti od mnogih osjećaja i emocija koje će doživjeti u životu. Suosjećanje vam pomaže zadržati ljubaznost i čvrstoću dok primjenjujete bilo koji od sljedećih prijedloga.

3. Izbjegavajte obrazac žrtve i nasilnika. To se događa kada pretpostavite da je starije dijete uvijek krivo (nasilnik) i spašavate mlađe (žrtvu). No često mlađe započne sukob (koji ne vidite) samo da bi vas natjeralo da ga spasite. Tretirajte ih isto. Verbalizirajte vjeru u njihovu sposobnost da riješe stvari ili ih razdvojite.

4. Tijekom dana pobrinite se da provodite vrijeme, jedan na jedan, sa svakim djetetom. Ako je dijete ljubomorno na drugo, dajte mu do znanja da želite biti sa svakim djetetom i da će doći njegov red. Recite mu da je u redu osjećati ljubomoru.

5. Ako situacija među djecom izmakne kontroli, pogledajte možete li ih preusmjeriti na aktivnosti u kojima nema natjecanja.

Planirajte unaprijed

1. Svakom djetetu ukažite na to koliko je posebno.
2. Pronađite aktivnosti u kojima je važan timski rad i suradnja. Pomozite djeci otkriti da su stvari zabavnije kada uključuju druge koji imaju različite sposobnosti.
3. Neka djeca znaju koliko cijenite njihove posebne kvalitete po kojima se razlikuju od brata ili sestre.
4. Nemojte uspoređivati djecu, pokušavajući ih motivirati da budu poput drugog djeteta. Djeci je to vrlo obeshrabrujuće.
5. Naglašavajte kako je super što smo svi različiti i donosimo različite vještine i ideje u obitelj.
6. Djeci mlađoj od tri godine ne pomaže čitanje priča o novim bebama. Ne mogu razumjeti apstraktne pojmove. Razumjet će jedino konkretne postupke, a to je da s njima provodite onoliko vremena koliko i s novom bebom.
7. Nemojte dramatizirati i praviti strku zbog nove bebe pred starijim bratom ili sestrom. To pojačava uvjerenje starijeg djeteta da je 'zamijenjeno'.
8. Riješite se svog 'fer gumba'. Djeca će ga stalno pritiskati i koristiti kako bi manipulirali vama.

Djeca uče prihvaćanje

Djeca mogu naučiti kako biti zajedno i shvatiti da je svako jedinstven i poseban. Mogu naučiti da je svatko drugačiji, i da je to u redu. Mogu naučiti kako biti snalažljiv i rješavati vlastite probleme. Što je najvažnije, oni mogu naučiti da su svi voljeni i da se ljubav može dijeliti.

Suparništvo među braćom i sestrama

1. Suparništvo među braćom i sestrama je normalno i događa se u gotovo svakoj obitelji koja ima dvoje ili više djece. Intenzivnije je kod djece koja su rođena u razmaku od manje od tri godine. Rivalstvo se povećava kada roditelji potiču natjecateljski duh, a smanjuje kada se roditelji prema svakom djetetu odnose s poštovanjem.

2. Problemi nastaju kada djeca pomisle da je ljubav uvjetna. Ako potiču natjecanje, uspoređivanje i prosuđivanje, umjesto suradnje, koja uvažava jedinstvenost i razlike, rivalstvo braće i sestara može izmaknuti kontroli. Pobrinite se da se svako dijete osjeti voljenim jer je jedinstveno ljudsko biće.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije