Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravila koja vrijede za prvo, ne vrijede za drugo i svako sljedeće dijete, zar ne?!

Zanimljivo je i pomalo smiješno kako se naša pravila mijenjaju s širenjem obitelji, tako ono što je vrijedilo za prvo, uglavnom ne vrijedi za drugo i svako sljedeće dijete

Vjerujemo da će se mnogi roditelji prepoznati u ovoj temi. Naime, prije nego li dobijemo dijete 'znamo' baš sve o odgoju i promatrajući roditelje s djecom, osobito kad kod malenih nastupi tantrum ili neko drugo neprimjereno ponašanje, zaključimo da se naše dijete nikada neće tako ponašati. 'Nema šanse da se nasred trgovine baci na pod i vrišti kad mu kažemo da mu nećemo kupiti baš svaku stvar koju je vidjelo i dotaklo... ne dolazi u obzir navlačenje i vrištanje jer moramo otići iz parka a ono se još želi igrati... nema šanse da urla u restoranu dok čekate jelo... Bože sačuvaj da pojede nešto s poda... ni u ludilu ne bismo trčali za njim po stanu da nešto pojede...  

A onda postanete roditelji i shvatite da mnogo toga u što ste vjerovali pada u vodu. Zanimljiva je i usporedba pravila koje štujete kada imate samo jedno dijete, od onih koje imate kad dobijete drugo i svako sljedeće dijete. Većina zapravo postaje samo 'mrtvo slovo na papiru'.

U nastavku vam donosimo nekoliko stvari koje promijenite čim se vaša obitelj poveća na četvero ili višečlanu

Kad je o hrani riječ prvom djetetu dajete sve organsko, domaće i strogo provjereno. Hrana je uvijek svježe pripremljena, u obzir dolaze samo svježe iscijeđeni sokovi, a za brzu hranu na jelovniku nema mjesta. Barem dok je pod vašim nadzorom, jer s bakama i djedovima obično je posve drugačija priča. Hrana koju mu oni nude redovito u vama izaziva gnjev te postaje prvi kamen spoticanja u vašem, do tada idiličnom, odnosu.

S drugim djetetom ste već malo opušteniji pa zaključujete da mu od malo smokića i štapića neće mu biti ništa. I sok je OK.

Kad je o odjeći riječ u obzir dolazi samo stopostotni pamuk i sve novo. S drugim djetetom shvatite da je dobra i iznošena odjeća starijeg brata ili sestre, a nije loša ni ona naslijeđena od rođaka i susjeda.

Kad je o kupanju riječ, rituali svake večeri u isto vrijeme neizbježan su dio uspavljivanja. Beba se njeguje gelom za kupanje nekog brenda prirodne kozmetike. S drugim djetetom kupanje obavljate dvaput tjedno, ostale dane je u igri brzinsko tuširanje ili se samo peru guza i nogice. A sasvim je prihvatljivo koristiti šampon starijeg brata ili seke.

Kad je o rutini uspavljivanja riječ, kod prvog djeteta odlazak na spavanje jest svake večeri otprilike u isto vrijeme, uz omiljeni prijelazni objekt. Držite se strogog poštivanja pravila rutine, jer to djeci stvara sigurnost. Drugo dijete pak nerijetko zaspi u dnevnom boravku s prstićem ili bočicom u ustima negdje oko 22 sata.

Kad je druženjima riječ, prihvatljiva su vam organizirana druženja s prijateljima iz vrtića ili parkića. Drugo dijete uglavnom se igra s prijateljima starijeg brata ili sestre.

Kad je o igračkama riječ, kupujete samo one vrhunske kvalitete s podrijetlom iz zemalja EU-a. Drugo dijete igra se s autićem Made in China od 10 kuna, jer je bitno da je barem nešto novo i samo njegovo.

Kad je pravilima oko gledanja crtića riječ, prvo dijete ne gleda ništa barem prije druge godine, a onda gleda birane crtiće i to samo 15 minuta na dan. Drugo dijete je već s dvije godine odgledalo sve popularne crtiće, a dobro zna i scrolati po mobitelu te pretraživati sadržaj na YouTubeu. 

Kad je o fotografiranju riječ, prvo je ovjekovječeno nebrojeno puta. Mama tako ima fotke iz prvog, drugog i trećeg tromjesečja, a beba fotografije prvog zuba, prvog obroka, prvih koraka, prvog izlaska u parkić.... Drugo dijete ima nekoliko slika u zagrljaju starijeg brata ili sestre i naravno, slike s rođendana. No sve to samo u digitalnom fomatu, dok one prvoga djeteta vise posvuda po zidovima stana. 

U koliko ste se stavki i vi prepoznali? I svakako nam pišite koje ste razlike uočili i sami iz vremena kada ste imali samo jedno dijete u usporedbi s vremenom kada ih je bilo više. :-)

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: Shutterstock 

Najnovije

Najpopularnije