Ušli smo u doba godine kada su razne viroze svakodnevica, a ponekad se čini da ako prođe dva tjedna bez nekih prehladica, upala grla, šmrkavoga nosa, kašljanja i kihanja, kao da je naš imunosni sustav pravi superheroj. I ne odnosi se to samo na djecu, nego i na odrasle.

Povišena tjelesna temperature jedan je od nezaobilaznih simptoma svake ozbiljnije viroze, a ona bi se trebala ‘preležati’. Stoga, dobro je ponavljati gradivo, a kako tretirati djecu pod povišenom tjelesnom temperaturom abeceda je borbe protiv viroza i prehlada.

Dakle, nema čvrstih smjernica o tome kada biste dijete s povišenom temperaturom trebali odvesti liječniku jer svako dijete se na drukčiji način nosi s virozama, a vi, kao roditelj svoje dijete poznajete najbolje. Neki su klinci zaigrani i s temperaturom od 38 stupnjeva, a neki malaksaju već čim toplomjer pokazuje iznad 37 stupnjeva.

Uglavnom, do pojave COVIDA vrijedilo je pravilo da, ako temperatura nestane nakon tri dana, da je riječ o virozi i da, ako dijete nije malaksalo, ako normalno komunicira, normalno diše i nema nezaustavljive napadaje kašlja, jednostavno preleži virozu.

S pojavom COVIDA, temperatura može biti pokazatelj da je i dijete oboljelo od ovoga virusa pa se preporučuje obavijestiti pedijatra o simptomima i posavjetovati se o daljnjim koracima, ovisi je li bilo izloženo rizičnim kontaktima ili nije i je li itko od članova obitelji bio izložen virusu, ima li simptome i sl.

Kao roditelj trebali biste promatrati kako se vaše dijete ponaša i koristiti se zdravim razumom, a mi vam donosimo neke opće smjernice koje vam mogu pomoći da odlučite što i kako reagirati.

Što temperatura čini tijelu?

Naš organizam u borbi protiv virusa i bakterija pokušava izgraditi što više leukocita (bijelih krvnih zrnaca) koji se borbe protiv neprijatelja. Da bi se to dogodilo, tijelo treba energiju kou dobiva tako što povisi temperaturu.

Što se događa kad djetetu spuštamo temperature? Usporavamo brzinu kojom tijelo proizvodi leukocite i time produžujemo vrijeme prebolijevanja i oporavka.

Roditelji bi trebali pratiti dijete i reagirati u skladu s tim kako se ono ponaša, a ne koji je broj ispisan na toplomjeru. Neka djeca čak i sa 39 temperaturom leže u krevetu bez bolova i miruju te bi njima trebalo davati samo što više tekućine kako ne bi dehidrirala i pustiti ih da koriste svu energiju za obranu organizma.

Ako dijete ima povišenu temperaturu praćenu groznicom, drhtanjem, hladnim rukama i nogama, znači da temperatura i dalje raste i da je treba pustiti da raste. Dječje tijelo pokušava usmjeriti cijeli krvotok prema unutra, utopliti centar, a groznicom (kada se dijete trese) podiže se temperatura tijela. U ovom slučaju treba utopliti dijete, i pustiti da njegovo tijelo proizvede temperaturu koja mu je potrebna za borbu protiv bolesti.

U slučaju da dijete ima povišenu temperaturu i da je vruće, preznojava se, znači da je tijelo stiglo do potrebne temperature (ma koji da je to broj na toplomjeru - 38°C, 39°C, 40°C). dakle, u tome slučaju temperatura više neće znato rasti, a djetetu možemo pomoći dajući mu što više tekućine i tuširanjem u mlakoj vodi.

Kako mjeriti temperaturu?

Kod djece do godine dana preporučuje se mjeriti temperaturu rektalno stavljanjem užeg dijela toplomjera oko 2 cm u otvor debelog crijeva. Toplomjer se drži dokle god živa raste (obično 2-3 minute).

Kod starije djece uži kraj toplomjera stavlja se ispod ruke, pod pazuh, koji ste prethodno posušili, a mjerenje traje 10 minuta.

Digitalni toplomjeri kraće mjere temperaturu, za oko minutu, pa ih se preporučuje za malu djecu kojima je ponekad mjerenje temperature nemoguća misija. Upotreba ušnih toplomjera ne preporučuje se kod dojenčadi (djece mlađe od 6 mjeseci) zbog nepreciznosti mjerenja uvjetovanim uskim zvukovodom i nesigurnim očitavanjem temperature bubnjića.
No i kod starije djece, ako postoji cerumen u zvukovodu, očitavanje temperature u uhu nije pouzdano.

Kako skidati temperaturu?

Prvo što biste trebali jest istuširati dijete mlakom vodom. Zašto mlakom a ne hladnom? Hladna voda će dodatno uznemiriti dijete, a mlaka voda je ionako niže temperature nego što je temperature djetetova tijela. Glava djeteta ima veliku površinu i hlađenjem glave brže ćete ohladiti tijelo, dakle, tuširajte i glavu i tijelo.

Dijete tuširajte 5 do 10 minuta mlakom vodom u zagrijanoj prostoriji, zatim dobro posušite i odjenite u čistu i suhu odjeću.

Nemojte dijete stavljati u kadu jer će se voda brže zagrijati, a tuš kontinuirano donosi istu temperaturu vode i ujednačeno hladi.

Ako stavljate obloge, najbolje je koristiti prokuhanu vodu sobne temperature. Pokazalo se da nema nikakve prednosti u korištenju lakohlapljivih tekućina (alkohola) u odnosu na običnu prokuhanu i ohlađenu vodu. Voda se prokuhava kako bi se iz nje odstranio klor koji bi mogao nadražiti osjetljivu dječju kožu. Može se primijeniti i destilirana voda. Obloge stavljajte na prsa i trbuh djeteta, najbolje pamučnu pelenu namočenu u mlakoj vodi i lagano iscijeđena. Preko nje se stavite suh ručnik. Oblog mijenjajte svakih 15 minuta do pola sata, kada se potpuno ugrije.

Kada dolazi do febrilnih konvulzija?

Strah od febrilnih konvulzija uvijek je prisutan kod roditelja, ali febrilne konvulzije ne nastaju od visoke temperature već od brzine rasta kao i pada temperature. Dakle, ako temperatura prebrzo naraste, skoči sa 37 do 39, tada može doći da febrilne konvulzije. Može, a i ne mora. Također, ako prebrzo padne temperatura (npr. sa 39 na 37) opet može doći do febrilnih konvulzija. Dakle, i ako naglo spustite djetetu temperaturu lijekom, i to može izazvati konvulzije.

Kako ne možete kontrolirati niti predvidjeti febrilnu konvulziju, ako do nje dođe, pozovite hitnu pomoć ili dijete odmah odvedite liječniku.

Koju hranu i napitke bi trebalo davati djetetu s temperaturom?

Djetetu bi trebalo ponuditi laganu hranu, juhice, voće, vitamine i što više tekućine. Ako dijete ne želi jesti, ne mora, ali mora piti. Kokosova voda je slična tjelesnoj tekućini, sadrži i elektrolite i šećere u dobrom omjeru pa možete i to davati djetetu.

shutterstock_1095180926.jpg
Shutterstock 

 Kod beba se preporučuje što više podoja i, ako to ne ide, davanje elektrolitne vode. Ne preporučuju se izotonična jer su puna kemikalija, umjetnih boja i šećera.

Kada dijete odvesti liječniku?

Ako nastanu febrilne konvulzije, odmah odvedite dijete liječniku. Također, ako ste u panici zbog visoke temperature i ne znate što napraviti, možete posjetiti pedijatra ili ga nazvati. Ako samo toplomjer pokazuje visoku brojku a dijete je prisebno, uziima tekućinu i komunicira, ne vodite ga odmah u hitnu. Pričekajte dan-dva da vidite kako se odvija bolest. Ako počinje kašaljati, osjeća bol u ušima, ima proljev ili bilo što drugo, odvedite ga na pregled.

Evo još nekih pokazatelja da bi se trebalo obratiti liječniku:

• Ako vaše dijete ima povišenu temperaturu, pojačano je pospano te se teško budi.
• Ako je vaše dijete u dobi do tri mjeseca i ima povišenu temperaturu.
• Ako je vaše dijete u dobi između tri mjeseca i šest mjeseci, temperatura je iznad 38,5 ˚C (mjerena u guzi), a ne postoje drugi simptomi koji upućuju na izvor povišene temperature. Primjerice, ako vaše dijete uz povišenu temperaturu ima začepljen nos ili kašlje, nije potrebno odmah posjetiti liječnika. Međutim, ako uz te simptome temperatura traje dulje od tri ili četiri dana, potrebno je odvesti dijete na liječnički pregled.
• Ako je povišena temperatura prisutna svakodnevno tijekom četiri dana, bez obzira na dob djeteta.
• Ako dijete ima glavobolju, ukočenost vrata ili osjetljivost na jako svjetlo.
• Ako primjećujete tešku upalu grla.
• Ako otežano diše i žali se na bolove u prsnom košu.
• Ako se žali na bolove prilikom mokrenja.
• Ako odbija piti tekućinu.

Što s lijekovima?

Daju se ako temperatura prelazi 38,5 °C mjerena u guzi bebama do godinu dana, a iznad 38 mjerena pazušno starijoj djeci (ovisi o tome kako se dijete osjeća, neki preporučuju da se temperatura djeci starijoj od godinu dana pušta i do 39 stupnjeva, mjerena pazušno).Lijek se mora dati u točnoj dozi s obzirom na dob i težinu djeteta te u prikladnom obliku. Prije primjene obvezno pročitati uputu za davanje lijeka. Lijekove primjenjivati u skladu s uputama i prema preporuci liječnika.

Nužno je kod kuće imati lijek za snižavanje temperature prije nego što se dijete razboli.
Prvi lijek izbora jest paracetamol. Primjenjuje se u obliku čepića i sirupa, u dozi od 10 mg na kilogram tjelesne mase. Djelovanje počinje unutar 30 minuta, razmak je uzimanja 3-4 sata. Maksimalna dnevna doza jest 40-60 mg/kg tjelesne mase, podijeljena na 3-4 doze.
Drugi je lijek izbora ibuprofen, a primjenjuje se u dozi od 5-10 mg na kilogram tjelesne mase, svakih 6-8 sati.
Djeci mlađoj od tri mjeseca ne smiju se davati nikakvi lijekovi za skidanje tjelesne temperature ako se prije toga niste konzultirali s liječnikom.
Acetilsalicilna kiselina (Aspirin, Andol) ne smije se davati djeci mlađoj od 12 godina!