Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U kakvoj su vezi deficit pažnje, koncentracija i školski uspjeh s boravkom u prirodi?

Virusi i bakterije brže se šire što smo više u zatvorenim prostorima. To itekako vidimo na primjeru koronavirusa, no osim respiratornih problema, manjak svježeg zraka negativno utječe na sve aspekte fizičkog i mentalnog zdravlja, ...

Svježi zrak i kretanje te boravak na suncu korisni su za zdravlje i raspoloženje, kako odraslih, tako i djece. S dolaskom zime mnoga djeca sve manje vremena provode na zraku, a i mnogi roditelji to niti ne forsiraju, jer misle da s boravkom na otvorenom, dok su temperature niske, neminovno dolaze i prehlade. No to je sasvim pogrešno jer upravo su zatvoreni prostori prava meka za širenje virusa i bakterija.

Uz to, brojne studije pokazuju da je tjelesna aktivnost na otvorenom povezana s boljim raspoloženjem, smanjenom vjerojatnošću depresije, smanjenom razinom stresa i poboljšanom kognitivnom funkcijom.

S druge pak strane istraživanje koje je 2018./2019. provela britanska vlada pokazalo je da 26 posto djece tijekom mjesec dana ni jedan dan nije provelo u prirodi. To je porast za 7 posto u odnosu na podatke dobivene istraživanjem koje je provedeno 2013./14. godine.

Najveći porast, za čak

10 posto, zabilježen je kod djece iz nižih socio-ekonomskih

skupina.

U istom istraživanju i sama su djeca, njih 89 posto, rekla da se osjećaju sretno i opušteno dok provode vrijeme u prirodi.

Teško je procijeniti hoće

li djeca ove godine provesti više ili manje vremena u prirodi s

obzirom na pandemiju Covid-19. No, jedno je sigurno, djeca su se s

obzirom na nove okolnosti suočila s dodatnim izazovima koji bi mogli

utjecati na njihovo mentalno zdravlje.

Prema istraživanju britanske Udruge za mentalno zdravlje djece, Young Minds, 80 posto djece i mladih reklo je da im je pandemija pogoršala mentalno zdravlje, a 87 posto njih osjećalo se usamljeno ili izolirano. Razdoblje lockdowna bilo je posebno teško za djecu koja su već ranije imala problema s mentalnim zdravljem.

Komentirajući rezultate istraživanja, psihologinja dr. Alice Jones Bartoli rekla je da utjecaj pandemije na mentalno zdravlje djece ovisi o njihovoj dobi i životnoj situaciji.

U svakom slučaju važno

je boraviti na svježem zraku, a to vrijedi ne samo za djecu nego i

za odrasle.

"Boravak u prirodi otpušta stres i napetost, poboljšava opće raspoloženje i utječe na osjećaj sreće“, upozorila je psihologinja Bartoli.

Brojna istraživanja pokazala su da boravak u prirodi utječe na opće zdravlje djeteta, pospješuje dobar san, pomaže učenju i potiče kreativnost. Djeca koja se puno igraju u prirodi i na otvorenom pokazuju bolju koncentraciju pa mnogi stručnjaci kao neku vrst terapije boravak u prirodi preporučuju djeci koja imaju problema s hiperaktivnošću i deficitom pažnje.

Tekst: I. K.
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije