Nakon carskog reza obično mama ostaje u bolnici tri do pet dana, a jedan od razloga, osim provjere reza i općeg zdravstvenog stanja te stanja bebe, jest i što abdominalna operacija može prouzročiti privremeni problem s kontrakcijom mišića i tromošću crijeva pa vam treba čak do četiri ili pet dana za prvu stolicu.

Osim što vas boli rana od poroda, nadutost, grčevi i otežana prva stolica, samo su vam dodatne tegobe, a vi želite što prije kući, u intimu svoga doma, da provedete vrijeme s bebom.

Kako su znanstvenici došli na ideju da proučavaju baš kako žvakaća guma potiče probavu nakon poroda, ne znamo, ali tu su temu obradili u nekoliko studija i toplo preporučili da, ako se pripremate na porod carskim rezom, u svoju  torbu za bolnicu ubacite i pakiranje žvakaćih guma.

'Preživanje', da se tako izrazimo, žvakaće gume oblik je 'lažnog hranjenja', odnosno riječ je o radnji koja u tijelu potiče reakcije kao da smo unijeli normalnu hranu, ali se ni hrana i ni piće zapravo ne probavljaju i ne apsorbiraju.

Kao prvo, žvakanje žvakače potiče proizvodnju sline, time se smanjuje suhoća u ustima, koja je pojačana nakon operacije, ali i 'budi' crijeva te ih potiče na rad.

mama u bolnici
Shutterstock 

U istraživanjima, koja su ovi znanstvenici proveli, mamama koje su žvakale žvakaću boravak u bolnici smanjio se čak za 10 sati.

Točne preporuke za žvakanje nisu utvrđene, a sve su se studije razlikovale u pogledu toga kada su mame počele žvakati (odmah nakon carskog reza ili 12 sati kasnije), koliko su dugo žvakale (od 15 do 60 minuta) i vrijeme žvakanja dnevno (od tri do više od šest).

Osim što potiče pokretljivost crijeva, žvakanje žvakaće gume bez šećera učinkovio ubrzava crijeva i skraćuje vrijeme boravka u bolnici.

Naravno, postoji fora i u žvakaćama koje birate, a to su one zaslađene ksilitolom (brezin šećer) i sorbitolom, koji imaju laksativni učinak.

No nekoliko je studija upozorilo da za mnoge druge operacije trbuha nije preporučljivo žvakati žvakaće gume jer se pokazalo da utječu na smanjeni apetit.

Dakle, kako ova tema još nije dovoljno istražena niti na širokom uzorku mama koje su rodile, ne možemo reći da sa sigurnošću funkcionira, ali znanstvenici kažu kako neće naštetiti u slučaju carskog reza jer nije riječ o operativnom zahvatu na probavnim organima.