Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POVIŠENA TEMPERATURA KOD DJECE: Kako i kada je spuštati, a kada potražiti stručnu pomoć?

Ima li razloga za paniku kada stavite toplomjer djetetu i ugledate da pokazuje iznad 38,5 stupnjeva? Naše je tijelo kao pametni stroj i ima svoje mehanizme kako se obraniti od virusa i bakterija

 dijete s temperaturom Izvor: Shutterstock

Naš organizam u borbi protiv virusa i bakterija pokušava izgraditi što više leukocita (bijelih krvnih zrnaca) koji se borbe protiv neprijatelja. Da bi se to dogodilo, tijelo treba energiju kou dobiva tako što povisi temperaturu.

Što se događa kad djetetu spuštamo temperaturu? Usporavamo brzinu kojom tijelo proizvodi leukocite i time produžujemo vrijeme prebolijevanja i oporavka.

Roditelji bi trebali pratiti dijete i reagirati u skladu s tim kako se ono ponaša, a ne koji je broj ispisan na toplomjeru. Neka djeca čak i sa 39 temperaturom leže u krevetu bez bolova i miruju te bi njima trebalo davati samo što više tekućine kako ne bi dehidrirala i pustiti ih da koriste svu energiju za obranu organizma.

Ako dijete ima povišenu temperaturu praćenu groznicom, drhtanjem, hladnim rukama i nogama, znači da temperatura i dalje raste i da je treba pustiti da raste. Dječje tijelo pokušava usmjeriti cijeli krvotok prema unutra, utopliti centar, a groznicom (kada se dijete trese) podiže se temperatura tijela. U ovom slučaju treba utopliti dijete, i pustiti da njegovo tijelo proizvede temperaturu koja mu je potrebna za borbu protiv bolesti.

U slučaju da dijete ima povišenu temperaturu i da je vruće, preznojava se, znači da je tijelo stiglo do potrebne temperature (ma koji da je to broj na toplomjeru - 38°C, 39°C, 40°C). dakle, u tome slučaju  temperatura više neće znato rasti, a djetetu možemo pomoći dajući mu što više tekućine i tuširanjem u mlakoj vodi.

Kako skidati temperaturu?

Prvo što biste trebali jest istuširati dijete mlakom vodom. Zašto mlakom a ne hladnom? Hladna voda će dodatno uznemiriti dijete, a mlaka voda je ionako niže temperature nego što je temperature djetetova tijela. Glava djeteta ima veliku površinu i hlađenjem glave brže ćete ohladiti tijelo, dakle, tuširajte i glavu i tijelo.

Dijete tuširajte 5 do 10 minuta mlakom vodom u zagrijanoj prostoriji, zatim dobro posušite i odjenite u čistu i suhu odjeću.

Nemojte dijete stavljati u kadu jer će se voda brže zagrijati, a tuš kontinuirano donosi istu temperaturu vode i ujednačeno hladi.

Ako stavljate obloge, najbolje je koristiti prokuhanu vodu sobne temperature. Pokazalo se da nema nikakve prednosti u korištenju lakohlapljivih tekućina (alkohola) u odnosu na običnu prokuhanu i ohlađenu vodu. Voda se prokuhava kako bi se iz nje odstranio klor koji bi mogao nadražiti osjetljivu dječju kožu. Može se primijeniti i destilirana voda. Obloge stavljajte na prsa i trbuh djeteta, najbolje pamučnu pelenu namočena u mlakoj vodi i lagano iscijeđena. Preko nje se stavite suh ručnik. Oblog mijenjajte svakih 15 minuta do pola sata, kada se potpuno ugrije.

Kada dolazi do febrilnih konvulzija?

Strah od febrilnih konvulzija uvijek je prisutan kod roditelja, ali febrilne konvulzije ne nastaju od visoke temperature već od brzine rasta kao i pada temperature. Dakle, ako temperatura prebrzo naraste,  skoči sa 37 do 39, tada može doći da febrilne konvulzije. Može, a i ne mora. Također, ako prebrzo padne temperatura (npr. sa 39 na 37) opet može doći do febrilnih konvulzija. Dakle, i ako naglo spustite djetetu temperaturu lijekom, i to može izazvati konvulzije.

Kako ne možete kontrolirati niti predvidjeti febrilnu konvulziju, ako do nje dođe, pozovite hitnu pomoć ili dijete odmah odvedite liječniku.

Koju hranu i napitke bi trebalo davati djetetu s temperaturom?

Djetetu bi trebalo ponuditi laganu hranu, juhice, voće, vitamine i što više tekućine. Ako dijete ne želi jesti, ne mora, ali mora piti.Kokosova voda je slična tjelesnoj tekućini, sadrži i elektrolite i šećere u dobrom omjeru pa možete i to davati djetetu.

 dijete pije vodu Izvor: Shutterstock

Kod beba se preporučuje što više podoja i, ako to ne ide, davanje elektrolitne vode. Ne preporučuju se izotonična jer su puna kemikalija, umjetnih boja i šećera.

Kada dijete odvesti liječniku?

Ako nastanu febrilne konvulzije, odmah odvedite dijete liječniku. Također, ako ste u panici zbog visoke temperature i ne znate što napraviti, možete posjetiti pedijatra ili ga nazvati. Ako samo toplomjer pokazuje visoku brojku a dijete je prisebno, uziima tekućinu i komunicira, ne vodite ga odmah u hitnu.  Pričekajte dan-dva da vidite kako se odvija bolest. Ako počinje kašaljati, osjeća bol u ušima, ima proljev ili bilo što drugo, odvedite ga na pregled.

Ne treba skakati na prvu loptu i pri svakoj visokoj temperaturi odmah juriti kod liječnika. Čekaonice su pune virusa, te ćete dijete izložiti drugim infekcijama u trenutku kada mu je imunitet već slab i bori se s jednom od bolesti.

Možda će vas zanimati

Najnovije