'NE MOGU VIŠE OSTATI TRUDNA, PRESTARA SAM': Mjesečnice vam više nisu redovite, ali može li vam se ipak 'zalomiti' beba?

Neredovite menstruacije u razdoblju prije menopauze mogu vas navesti da pomislite kako više ne možete ostati trudni

Shutterstock

Prošli ste 45. godinu života i polako idete prema 'velikoj promjeni', ali imajte na umu da vam se još uvijek može 'zalomiti' beba. Čak, neplanirane trudnoće krajem četrdesetih, u razdoblju perimenopauze vrlo su česte, a moguće su i blizanačke trudnoće.
Naime, ovo razdoblje koje se definira i kao ulazak u menopauzu, sa sobom nosi nepredvidive cikluse ovulacije jer razine hormona estrogena i progesterona naglo rastu i padaju. Može se dogoditi da tijekom u jednome ciklusu ovuliraju i dva jajnika istovremeno i – evo blizanaca.

Dakle, ako niste još ušli u menopauzu, a ona se definira tek kada vam izostane 12 uzastopnih mjesečnica, još uvijek možete zatrudnjeti. Do neplaniranih trudnoća, stoga, najčešće dolazi jer žene u kasnim 40-ima, samo iz razloga što su im mjesečnice neredovite, razviju lažni osjećaj sigurnosti vjerujući da teže mogu zatrudnjeti pa prestanu koristiti kontracepciju.

Mnoge žene koje ostanu trudne u perimenopauzi nemaju nikakve simptome osim izostanka menstruacije pa zapravo niti ne sumnjaju na moguću trudnoću. Ako ste u perimenopauzi i kasni vam mjesečnica, testirajte se na trudnoću, posebno ako više ne koristite kontracepciju.

Liječnici preporučuju testiranje na trudnoću čak i ženama do 60 godina ako im nije potvrđena menopauza. Poricanje ili ignoriranje moguće trudnoće može odgoditi pravodobnu medicinsku skrb, što bi moglo biti rizično, a treba imati na umu da se s dobi trudnice povećava i rizik od pobačaja i rađanja djeteta s kromosomskom abnormalnošću.

Kako se zaštititi od neplanirane trudnoće?

S obzirom na sve moguće rizike žena u perimenopauzi, liječnici preporučuju učinkovitu, sigurnu i prikladnu metodu kontracepcije sve dok ne budete sigurni da ste ušli u menopauzu. Također, metoda izbjegavanja spolnog odnosa tijekom plodnih dana, nikako se ne preporučuje jer neredovite mjesečnice otežavaju predviđanje ovulacije.

Shutterstock 

Kada razmišljate o vrsti kontracepcije, razgovarajte sa svojim liječnikom o metodama koje ujedno mogu ublažiti i simptome perimenopauze, kao što je hormonska spirala ili kontracepcijske pilule.