Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I JEDNA I DRUGA DOB IMA SVOJIH PREDNOSTI I NEDOSTATAKA: Kako je rađati u 20-ima, a kako u 30-ima

Rođenje djeteta u bilo kojoj životnoj dobi donosi velike promjene, vašem tijelu i načinu života.

 mame dvadesete i tridesete.jpg Izvor: Shutterstock

Mame u zapadnim zemljama započinju novi trend. Tridesete su sada nove dvadesete. U 2016. godini, prvi put ikad, više Amerikanki je dobilo bebe u ranim 30-ima nego u 20-ima. No, nije li vašem tijelu teže podnijeti trudnoću i djecu u starijoj dobi? I zar to nije veći rizik za bebu? Koja je razlika između rađanja u 20-ima i 30-ima?

Rađanje u bilo kojoj životnoj dobi velika je promjena. Kao prvo, morat ćete brinuti o još jednoj osobi, fizički i materijalno. Što se pak tiče plodnosti,između 20. i 24. godine, žene imaju 86% šanse da će zatrudnjeti nakon godinu dana pokušavanja. U kasnim 30-ima, ta šansa pada na oko 50%. A tu je važna stavka i zdravlje. Dvadesetogodišnjakinje imaju manje šanse za pobačaj i stanja poput gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, i visokog krvnog tlaka.
No, kada je u pitanju zdravlje kasnije u životu, za rađanje je bolje pričekati do 30-ih. Istraživanja pokazuju da mame koje su prvi put rodile u ranim 30-ima imaju više energije, bolju kondiciju i manje bolova u usporedbi s majkama koje su prvi put rodile u ranim 20-ima.

To bi moglo pomoći objasniti još jedno znanstveno otkriće. Žene koje imaju djecu u 30-ima, također bi mogle živjeti dulje. Prema članku objavljenom 2015. godine, žene koje su posljednje dijete rodile nakon 33. godine, imale su dvostruko veću vjerojatnost da će živjeti dulje od 95 godina, u odnosu na žene koje su posljednje dijete rodile prije 30. rođendana.

Dansko istraživanje pokazalo je da su fakultetski obrazovane majke koje su imale između 31 do 34 godine kada su rodile, zaradile više novca tijekom života u usporedbi s prosječnom ženom s fakultetskom diplomom, dok su fakultetski obrazovane žene koje su rodile prvo dijete prije 25 godina zarađivale puno manje.

Naravno, to govorimo samo o mamama. Što je s djecom? Ako su ih mame rodile u 30-im umjesto u 20-ima, ta bi djeca mogla biti sigurnija, pametnija ili čak viša. Povrh toga, mogli bi imati brata ili sestru blizanca. Istina je, jer ako čekate do 30-ih, veća je vjerojatnost da ćete dobiti blizance. Starije žene imaju višu razinu hormona FSH, koji stimulira jajnike. Obično žene otpuštaju FSH-a u vrijeme ovulacije i oslobađaju jednu jajnu stanicu, ali kako se bliže menopauzi proizvode ga mnogo više, što može uzrokovati ovulaciju dviju jajnih stanica i u konačnici rezultirati blizancima.

Jedno je sigurno, bilo da imate djecu sa 21 ili 35 godina, od trenutka kada postanete roditelj, više nećete biti isti.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije