Ciklusi se mogu produžiti...

... i također skratiti. Vrijeme prelaska iz "normalnog" reproduktivnog razdoblja prema menopauzi može trajati i do pet godina, kaže dr. Rebecca Dunsmoor-Su, ginekologica iz Seattlea. Ta se prijelazna faza naziva predmenopauzom. Da ste ušli u menopauzu znat ćete kad neko vrijeme više ne dobijete mjesečnicu i zaključite da je to bila zadnja u životu.

Mjesečnica može u potpunosti izostati

Kako se hormonska ravnoteža nakon 40. mijenja čak se može dogoditi da mjesečnica u nekom trenutku potpuno izostane odnosno da je jednostavno preskočite. Ne brinite! To je prema Dr. Rebecca Dunsmoor-Su normalno i bezopasno u razdoblju predmenopauze.

Ciklus se skraćuje

U određenoj dobi ciklus se počinje skraćivati. To također znači da će se mjesečnica javljati češće katkada svaka tri ili dva tjedna. No, svako tijelo je drugačije i hoće li mjesečnica kasniti ili dolaziti ranije sasvim je individualno. To također može varirati iz mjeseca u mjesec, kaže Rebecca Dunsmoor-Su.

Grčevi, PMS i promjene raspoloženja mogu se pojačati

Mnoge promjene u tijelu nakon 40. prije svega promjene u hormonalnoj ravnoteži, mogu, nažalost, jako utjecati na raspoloženje.  Nije neuobičajeno da žene u vrijeme promjene pate od naglih skokova u raspoloženju i sklone su depresiji. Pojačati se mogu i simptomi PMS-a, bolovi i tegobe povezane s dolaskom mjesečnice, smatra dr Dunsmoor-Su.

Drastično opada plodnost ...

... i šansa za trudnoćom je znatno smanjena nakon 40. Jajašca su obično lošije kvalitete i spontani pobačaji su vjerojatniji. No, trudnoća se još uvijek može dogoditi, tako da je potrebno koristiti neku vrstu zaštite.

Tekst: M.B.

Foto: Profimeda