Kada beba dođe u kuću, sve se mijenja, a odnos između partnera dobiva posve novu dimenziju. To malo, slatko biće može vas još više zbližiti ili vas može udaljiti, ovisi o tome koliko svaki partner ulaže u odnos i brigu o bebi. Jedna od najčešćih pojava među parovima s malom bebom je odvojeno spavanje, što može biti početak kraja međusobne bliskosti.

Neki parovi navode hrkanje, manjak mjesta u krevetu, potrebu drugog partnera da se naspava, kao razloge odvojenih kreveta. Scenarij prvih nekoliko godina nakon rođenja djeteta potom izgleda - majka spava s djecom, a otac u dnevnom boravku ili budućoj dječjoj sobi. A kad dođe vrijeme da se mama i tata vrate jedno drugome, kako vrijeme odmiče, sve je teže.

Djeca su nam legla u krevet – a kakav je naš brak?

No ima i parova koji, čim dijete ojača, spavaju u zajedničkom krevetu. Svaka obitelj ima svoj ciklus i svoje razvojne krize, koje kada prevladamo, postajemo zreliji i spremniji za faze koje dolaze.

djeca u krevetu s roditeljima
Shutterstock 

Kada se beba rodi, rode se mama i tata, odnosno iz partnerske uloge formira se ona roditeljska pa zajedno i u savezu brinete o djeci i utječete na njihov rast i razvoj. Suroditeljstvo je zadatak koji od nas zahtijeva prilagodbu, odgovaranje na nove zadatke i izazove, suradnju i međusobno povezivanje.

Lijepo je maziti se i spavati s bebom i djecom, ali je jednako važno očuvati intimnost i partnerstvo. Roditelji koji spavaju odvojeno kažu da to ne utječe na njihov brak, no pitanje je koliko smo toga zapravo svjesni kada se odselimo.

Mi smo djeci ogledala

U obitelji je važno da postoji jasna granica između podsustava roditelja i djece. Granice se narušavaju, komunikacija postaje zbunjujuća, partnerski sustav slabi kada se stvore savezi dvaju članova iz različitih podsustava – na primjer, mama i dijete s jedne strane, a tata sam ili s drugim djetetom.

Kad sklapamo savez s djecom, zaboravljamo da je i njima zapravo važan naš užitak, koji s njima nema nikakve veze. Djeca žele imati zadovoljne i sretne roditelje jer od nas uče što život zapravo jest. Također žele izgraditi svoj sustav koji nema veze s nama. Slijedeći njihov primjer, u svijet donose paket slika koje smo mi kreirali za njih u obitelji. Na drugim mjestima mogu naučiti mnoge stvari, ali najviše o partnerstvu nauče gledajući nas.

Djeca ispred partnerskog odnosa

Možda se brak doista može sačuvati u odvojenim krevetima, a možda je to početak udaljenosti koja završava razvodom. Jesmo li djeci posvetili previše pažnje i roditeljstvo stavili ispred sebe, zanemarujući druge uloge koje imamo u životu? Ništa dobro nismo učinili ni za djecu.

par u svađi
Shutterstock 

Mnogi razvodi možda nemaju veze s tim gdje netko spava, ali možda imaju veze s činjenicom da su nam djeca postala važnija od nas samih, naših potreba, želja, ljubavi, partnerstva… a da se ne pitamo gdje ćemo biti kada djeca počnu živjeti svojim zasebnim životima.

Važno je zadržati partnerski odnos, jer kada djeca jednog dana odu iz obitelji, ako uspijemo spasiti brak, opet ćemo biti sami, zajedno jedno s drugim, i tek tada ćemo biti istinski svjesni što smo izgradili.