Novopečeni očevi su najčešće zbunjeni svojom novom ulogom. Dolazak bebe potpuno mijenja životni ritam i navike, a osim s dolaskom bebe, tate se moraju suočiti s promjenama svoje partnerice koja je upravo prošla kroz ogromnu tjelesnu i emocionalnu promjenu.
Evo nekih savjeta novim očevima kako postupati u novonastaloj situaciji.

Vjerovali ste da će poslije poroda i rođenja bebe, vaša parnerica biti ona stara na koju ste navikli, ali to baš nije tako. Hormoni čine svoje, a njoj će trebati neko vrijeme, oko 6 tjedana da se oporavi. Uz to oboje se morate naviknutu na bebu i zadovoljavati njezine potrebe koje su od sada prioritet i konstanta.

U tom osjetljivom razdoblju svojih partnerica, morate biti izuzetno pažljivi i dati sve od sebe da pomognete mami i bebi, a pogotovo kad je u pitanju dojenje.

Ako primjetite da mama ima određenih emocionalnih poteškoća, reagirajte na vrijeme i predložite joj posjet psihologu jer je posporođajna depresija nešto što se može dogoditi svakoj ženi i nije ju nemoguće izliječiti. 

1. Ne dijelite savjete

Bez obzira na to koliko vam se činile normalnima, rečenice poput: 'Mislim da je beba gladna' ili 'Pokakala ti se’, radije nemojte izgovarati, već se prihvatite posla i ponudite svoju pomoć pri presvačenju, a majci koja doji skuhajte čaj, juhu ili ponudite okrepljujući napitak.

2. Dajte joj dva sata slobodno

Pitajte partnericu treba li joj vrijeme za odmor i barem na dva sata preuzmite brigu o bebi. Ako ih nije izričito tražila, mami ne trebaju vaši savjeti, već djela. Pomozite joj odlaskom u nabavu namirnica, pospremite stan, a nije ni neka znanost skuhati juhu. Ako i ne znate kuhati, vjerujemo da ćete, uz instukcije svoje partnerice, to odlično obaviti.

tata s bebom
Luca Antonio Lorenzelli / Alamy / Alamy / Profimedia 

3. Podrignite i nosite bebu

Dojenje na zahtjev je iscrpljujuće i vaš će angažman biti itekako primijećen i cijenjen. Pomozite mami nakon dojenja tako što ćete podići bebu da podrigne, a njoj omogućiti kratak predah.

4. Ne forsirajte seksualni odnos

Još jedna važna činjenica koje morate biti svjesni jest da vaša partnerica možda neće odmah biti spreman za intimni odnos. S time se odmah pomirite i pokažite razumjevanje. Naime, ona je upravo prošla kroz bolan porod i treba određeno vrijeme da se bol povuče. Osim tjelesne nespremnosti, računajte i na emocionalnu. Nekim ženama treba više vremena da se oprave i pokušjate razumjeti da je njezino tijelo prošlo kroz niz velikih promjena i da treba vremena da se ponovo vrati na staro. Uostalom, njezin svijet je njezina i vaša beba, a vi budite strpljivi i pričekajte. Seks nije jedini oblik intime, pružite joj emocionalnu podršku i važno je da slijedite njezin ritam.

5. Podijelite zaduženja

Od izuzetne je važnosti da podijelite zaduženja. Na ženi uvijek ostaje veći dio tereta vezano za kuću i bebu jer se tate nakon nekog vremena vraćaju na posao. To što veći dio dana provedete na poslu, ne znači da ste oslobođeni kućnih poslova. Dobar partner zlata vijedi i vaša će žena iteko znati cijeniti vašu pomoć. Pomozite počistiti stan, otiđite s bebom u šetnju i tako dajte mami malo vremena da se odmori. Iako je cijeli dan u kući, mama ponekad nema vremena ni za tuširanje, a kamoli za kućne poslove.

Bez obzira na to koliko i vama sve to bilo teško, znajte da ste u ovom zajedno i da će ovo naporno razdoblje proći, a stvari se polako vratiti u normalu.