Boje utječu na svakoga od nas pa i na djecu. Ono što je sigurno, utječu na naše emotivno stanje. Stoga, boje u dječjoj sobi trebaju biti prije svega umirujuće, a opet stimulativne za razvoj.

Postoje brojne ideje za dječju sobu, ali na roditeljima je da istraže, uzmu u obzir dječje afinitete i zajedno odluče o bojama. Evo koje boje oduševljavaju djecu i kako ih možete u uređenju sobe najbolje iskoristiti.

Crvena

Ova boja u svojoj intenzivnoj nijansi je vrlo upečatljiva, za neke osobnosti možda čak prestimulativna. Dizajn interijera u crvenoj boji daje jak vizualni doživljaj i visoku razinu emotivne nabijenosti. Iako nije uobičajen izbor za odrasle osobe, ova je boja svakako jedna od karakterističnih i privlačnih boja za dječju sobu.

crvena soba
Shutterstock 

Baš zbog svog intenziteta, crvena ne bi trebala biti dominantna boja u sobi, ali je dobra pomoć u ublažavanju hladnih boja, kao što je plava. Dakle, koristite je kao sporednu boju, koja je umjereno zastupljena umjesto da obojite sva četiri zida u crveno. Ako prevladava, može potaknuti uznemirenost kod vašeg djeteta.

Žuta

Boja sunčevih zraka, suncokreta i ljeta je žuta, a vaše će dijete biti sretno u sobi koja je ispunjena svime što potiče taj osjećaj. Žuta boja širi vedrinu i sreću, motivira i poboljšava koncentraciju kod djece.

Definitivno možete isprobati jednu od ovih ideja za dizajn dječje sobe jer ćete im ovom nijansom pomoći da poboljšaju i održe svoje opće raspoloženje.

žuta soba
Shutterstock 

Zelena

Ova boja je definitivno odlična za dječju sobu jer ima umirujuće djelovanje na djecu. Kažu da predstavlja prirodu i zelenilo koje je blagotvorno za oči, um, a samim tim i za tijelo.

zelena dječja soba
Shutterstock 


Pozitivan utjecaj zelene boje je i naučno dokazan. Prema mišljenju stručnjaka, zelena boja poboljšava koncentraciju, čitanje i brzinu razumevanja, što kod dece može da utječe na bolje rezultate u školi.

Plava

Ako u kući imate kutak za čitanje, onda je ovo definitivno boja koju trebate odabrati za to mjesto. Plava je poznata kao jedna od najboljih boja za dječju sobu jer daje smirenost i poboljšava koncentraciju. Prema nekim stručnjacima, ova boja može biti dobra i za krvni tlak, otkucaje srca i stabilizaciju uznemirenih osoba.

plava dječja soba
Shutterstock 

Plava je također boja koja se preporučuje za djecu s tantrumima i onu s velikom količinom energije. Istraživanja su pokazala da pomaže u snižavanju krvnog tlaka i umiruje disanje kod uznemirene djece.

Narančasta

Narančasta je i dalje jedna od najkontroverznijih boja za dječju sobu. Mnogi kažu da nije pravi izbor kada je dječja soba u pitanju, ali zapravo je to boja koja je bez razloga zanemarena.

narančasta dječja soba
Shutterstock 

Istina je da narančasta šalje toplinu, podiže samopouzdanje i otvara za pozitivne emocije. Također, odlično se upotpunjuje s drvenim nameštajem.

Ljubičasta

ljubičasta dječja soba
Shutterstock 

Ljubičasta je jedna od najboljih boja za dječju sobu jer je povezana s kreativnošću. Ova boja označava ambiciju, samopouzdanje i autoritet. Koristite ljubičastu u dječjoj sobi ako želite da ih inspirirate i potaknete na kreativnost.