Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 STRAHOVA KOJI MUČE BUDUĆE OČEVE: Nema više društvenog života i nikad se više neću naspavati

Autor Sanja Matasić

Dolazak bebe je velika promjena i normalno je da postoje određeni strahovi.

 budući roditelji Izvor: Shutterstock

Čak i ako vaš partner jedva čeka da postane tata, velike su šanse da je i on ima neke svoje strahove vezane uz novu očinsku ulogu. Evo nekoliko najvećih strahova koji mogu mučiti nove tate, ali I savjeta kako ih oboje možete ublažiti.

1. Hoću li sve učiniti kako treba?

Dajte partneru do znanja da uopće nije problem ako nije upućen u sve tajne brige o bebi. ‘Svaki otac može brinuti o svom djetetu’, tvrdi psihoterapeutkinja Tammy Gold, osnivačica Gold Parent Coachinga. Ako ne zna kako premotati bebu ili je uspavati, pomozite mu da nauči, a zatim odstupite kako biste mu dali priliku da prakticira novostečenu vještinu.

2. Bojim se da neću moći financijski brinuti za svoju obitelj kada se beba rodi.

Napravite obiteljski proračun za razdoblje kada dođe prinova. Na taj ćete način oboje znati koliko možete trošiti: budžet za kućanstvo, budžet za bebine potrebe i budžet za svakoga od vas. Tako ćete dobiti sliku o tome trebate li negdje srezati troškove kako biste namirili ono što je doista prioritet u vašoj maloj obitelji.

3. Sve što budemo radili, vrtjet će se samo oko bebe.

Opustite se. Kao što psihoterapeutkinja Tammy Gold kaže: ‘Ako vam je važan društveni život, imat ćete ga, s jednim ili s desetero djece.’ U većini slučajeva dijete možete nositi ili voditi sa sobom, a ako je riječ o večernjim izlascima, postoje dadilje, ili se izmjenjujte u druženjima s prijateljima.

 muško druženje Izvor: Shutterstock

4. Bit će manje piva i manje videoigrica.

Da, život će se promijeniti. No u redu je ako novi tata ipak odvoji malo vremena za sebe i svoje gušte. ‘Neka svaki roditelj definira neku svoju potrebu’, savjetuje psihoterapeutkinja Tammy Gold, ‘Potom se dogovorite za jednu večer u tjednu za sebe i svoje društvo’.

5. Neću se naspavati!

Prva tri mjeseca bebina života sigurno nećete ni vi ni partner ispuniti potrebnu kvotu sna. No pokušajte si olakšati, spavajte u smjenama. Ako mama doji, tata može biti s bebom dok je budna, a ne treba hranu. Može je izvesti u šetnju kolicima. Potom, mama može na nekoliko sati preuzeti brigu kako bi se tata odmorio.

6. Možda nešto nije u redu s bebom.

Ako niste u nešto sigurni, pitajte svoga pedijatra. Nemojte sumnje zadržavati za sebe.

7. Živjet ćemo u stalnom neredu!

Psihoterapeutkinja Tammy Gold savjetuje da, ako ste u mogućnosti, podijelite prostor za onaj prilagođen bebi i njezinim potrebama. Ondje je mali nered dopušten. Između ostaloga, podijelite kućanske poslove i pridržavajte se plana održavanja I čišćenja prostora.

8. Možda neću biti dobar tata...

Roditeljstvo je vještina koja se uči. Važno je biti samoanalitičan i otvoreno govoriti o svojim strahovima, sumnjama i slabostima.

9. Kada beba plače, neću je moći umiriti.

Majke su intuitivno osjetljive na svoje bebe pa ih tako i umiruju. I očevi imaju tu sposobnost, samo trebaju ući u situaciju. Ako beba plače, a nije gladna, može je tata pokušati smiriti. Možda otkrije neki svoj način koji će upaliti. Na taj način se i tata povezuje s bebom pa, mame, prepustite svome partneru i ove bitke.

Možda će vas zanimati

Najnovije