Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TATA OTVORIO DUŠU I NAVEO IZJAVE KOJE GA IZLUĐUJU: 'Neke stvari nemojte govoriti očevima, čak ni u šali'

Autor Sanja Matasić

Unatrag nekoliko desetljeća uloga tate se promijenila, a mnogi muškarci danas ravnopravno sudjeluju u brizi oko djece

 tata čita djeci Izvor: Shutterstock

Očevi žele sudjelovati u odgoju djece jednako kao i majke, ali često ih se nepravedno smješta u ulogu ‘usputne’ osobe u obitelji. Otac troje djece i blogger Nick Simard napisao je popis izjava koje njega kao oca izluđuju kada mu ih netko izgovori.

1. Na dužnosti si, ha?

Kada ste posljednji put bili na dječjem rođendanu ili u parku i rekli nekoj mami s djetetom: ’Na dužnosti si, ha?’ Kao što mame nisu na dužnosti, tako ni tate nisu na dužnosti. Ako vidite tatu samog s djetetom, odmah pomislite kako je partnerici dao vrijeme za pauzu. No nije istina. Tata s djetetom nije ‘na dužnosti’. Vjerovali ili ne, on želi biti sa svojim djetetom.

2. Noćas ti čuvaš!

Čuvanje djece je kada paziš na tuđe dijete kako bi njegovi roditelji mogli obaviti svoje obaveze. Boravak roditelja s vlastitom djecom, čak i ako to čini otac, naziva se roditeljstvom. Kada tata navečer izađe s prijateljima, mama ostaje s djecom i ‘radi svoj posao’. Isto vrijedi i za tate kada mama želi izaći sa svojim prijateljicama. Prestanite to nazivati čuvanjem djeteta.

3. Malo mira i odmora za mamu

Zašto se mama predstavlja kao primarna osoba za brigu o djeci? Ili, zašto kada otac provodi vrijeme s djecom, to se definira kao vrijeme kada mama odmara? A kada vidimo majke, kažemo li: ‘Tata je na odmoru?’ Ne. Možda u većini obitelji žene preuzimaju veću roditeljsku ulogu, ali to ne znači da je jedini razlog da tata provodi vrijeme s djecom da bi se mama odmorila. Prestanite razmišljati o tatama da su prisutni samo kada mami treba odmora. Roditeljstvo je timski rad. Ponekad je mama s djecom, a ponekad tata, barem bi tako trebalo biti.

4. Nadam se da će kuća još uvijek biti na mjestu kad se mama vrati

Ovom rečenicom kao da se nameće mišljenje da su očevi potpuno nesposobni brinuti se o djetetu i nemaju pojma kako spriječiti neku nezgodu? Ako to ne rade često, istina je, mamu može dočekati mali nered, ali odrasli bi muškarci trebali biti sposobni ostati sami s djecom a da se kuća pritom ne raspadne.

5. Vidi se da ti je tata danas birao odjeću i oblačio te

Možda očevi ne paze na modne kombinacije kad je riječ o odijevanju djece, ali nije uvijek tata krivac ako dijete nosi različite čarape. Mame mogu biti toliko zaokupirane drugim stvarima oko djece da jednostavno ne razmišljaju o tome kako i što odjenuti djeci. Je li čisto i uredno? Može ići.

6. Bravo, on mijenja pelene!

Prijelomna vijest: Muškarci su u stanju promijeniti pelene a da se dijete pritom ne ozlijedi i da izmeta ne bude posvuda. Tatama ne treba davati medalju ako mijenjaju pelene. To je sastavni dio roditeljstva, baš kao što su i hranjenje, kupanje i spavanje. I od kada očekujemo da mama treba raditi sve pomalo ‘prljave’ stvari, a tata ne? Neki očigledno smatraju da je bebina kakica za mame, a ako tata pomogne, on je heroj.

 tata mijenja pelene Izvor: Shutterstock

7. Imaš sreće što ti pomaže

Ne! Nije sretna. Roditeljstvo se ne bi trebalo gledati kao da su neke mame dobile partnera na lotu. Jer, tata obavlja svoj roditeljski posao. Nije baš normalno razmišljanje da muškarac ne radi apsolutno ništa i onda kažemo da je mama toliko sretna jer joj partner pomaže oko djece. Vjerujte, postoji puno očeva koji ne očekuju da mame odrade sve ‘roditeljske stvari’ dok se oni brinu samo za roštiljanje i košnju trave.

Možda će vas zanimati

Najnovije