Mama je, uz tatu, najvažnija osoba u djetetovom životu, ali u prvim je godinama ipak ona ta koja u većini slučajeva zadovoljava osnovne djetetove potrebe.Djeca je, stoga, vole počastiti velikom pozornošću, koja u stresnim situacijama može pomalo i frustrirati ne samo mamu, već i zanemarenog tatu. Autorice priručnika Što očekivati u drugoj i trećoj godini savjetuju kako se postaviti u ovoj situaciji.

Mame ne bi trebale prisvajati sve zabavne poslove

Privrženost majci uobičajena je pojava u djetetovu odrastanju, ali ona ne znači da je otac manje sposoban u odgoju ili da se manje sviđa svom djetetu. Važno je da tata ostane smiren i strpljiv u ovom periodu. Iako mama može potajno uživati u ovom scenariju, ne bi trebala isključivati tatu iz odgoja i tvrditi da je lakše da ona sve odradi sama jer dijete tako više voli. Dijete tako dobiva potvrdu da mama zaista jest najbolja i da samo ona zna što mu treba.

Također, mame ne bi trebale prisvajati sve zabavne poslove oko djece, a tati ostavljati one manje zanimljive kao što su rezanje noktiju ili umivanje nakon ručka jer tako se sigurno neće otvoriti put ka stvaranju simpatija prema tati.

tata i dijete na TikToku
Shutterstock 

Odmaknite se i dajte im vrijeme za zbližavanje

S vremena na vrijem, izađite iz djetetova okruženja i potaknite ga na zbližavanje s tatom. Dijete će lakše prihvatiti promjenu ako ste izvan kuće. Kada ostavite dijete s tatom, ne pokazujte zabrinutost, ne zivkajte svako malo i pustite tati da bude tata svom djetetu.

Djetetov će tata neke stvari raditi drugačije od mame i to treba prihvatiti i dati mu povjerenje. Ako sumnjate u tatine odluke, dijete će to osjetiti i samo će početi sumnjati da tata ne radi dobar posao. Što je više moguće, stanite na tatinu stranu kad se prepire s djetetom da biste mu pokazali kako su mama i tata tim, jednako važni za dijete.

Dajte podršku tati koji se u ovim situacijama može osjećati prilično zanemareno i tužno. Suosjećajte s njim i pohvalite njegov trud da bude prisutan i prihvati ovu situaciju u kojoj dijete nenamjerno, ali netaktički odbija njegovo prisustvo. Podsjetite ga da je riječ o fazi te da je lako moguće da će se, u predškolskoj dobi, dijete puno više okrenuti njemu.