Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNAŽNA, ALI DRUGAČIJA VEZA: Zašto se očevi odmah ne zaljubljuju u svoje bebe, kao mnoge majke?

Autor Sunčica Got

Očevi se rijetko kad zaljubljuju na prvi pogled u svoju bebu kao mame.

 tata se igra s bebom Izvor: Shutterstock

Često se kaže da žena postaje majka u trenutku kad ugleda plus na testu dok muškarac postaje otac tek kad prvi put primi dijete u ruke. Budući da nemaju iskustvo trudnoće, očevi se nešto sporije povezuju s bebom. Emocije koje očevi doživljavaju s dolaskom bebe su velika razina odgovornosti i potreba da se zaštitnički ponašaju prema mami i bebi, što nakratko može otežati njihovo povezivanje s bebom, piše Fatherly.

Priroda i društvo

Za jedan je dio odgovorna biologija. Ženine razine oksitocina rastu za vrijeme trudnoće i poroda i pomažu ženi da se poveže s bebom. Iako postoje određeni dokazi da se i muškarci na neki način zbližavaju s bebama, istraživanja pokazuju da su njihov oksitocin postaje veći tek kad provode vrijeme s bebom.

Za drugi dio ove situacije odgovorna je kombinacija majčinskog pojačanog nadzora i društvenih predrasuda koji muškarce stavljaju na specifično mjesto kad je roditeljstvo u pitanju.

Jedno istraživanje s Oxforda pokazalo je da su novopečeni očevi, bez obzira na njihove namjere o ravnopravnom dijeljenju uloge s partnericom, ipak završavali u prilično tradicionalnim strukturama u kojima je majka odgajala dijete, a otac radio kako bi ih uzdržavao. Mnogi od njih su komentirali kako iz stav okoline svodi na ulogu podržavatelja, a ne roditelja.

 tata nosi bebu.jpg Izvor: Shutterstock

Očevima nedostaje razgovor s drugim očevima

Očevi koji osjećaju krivnju zbog nedostatka veze s bebom, trebali bi više vremena provoditi s drugim očevima, savjetuju stručnjaci. Umjesto da se pitaju zašto se ne osjećaju kao partnerice, dijeljenje iskustava s drugim muškarcima moglo bi im olakšati.

Jedan od problema s muškarcima u našoj kulturi da su izoliraniji i imaju manje prilika biti u društvu drugih muškaraca s kojima mogu ozbiljno i otvoreno razgovarati o ovoj temi, tvrdi Richard Horowitz, roditeljski coach.

Možda će vas zanimati

Najnovije