Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRČEVI KOJI MUČE DJECU I ZBUNJUJU RODITELJE: Kako pomoći djetetu koje se žali na bolove u nogama?

''Bolovi rasta'' se najčešće javljaju u nogama, uglavnom u obje noge istovremeno i najjači su navečer i noću.

 Bolovi u nogama Izvor: Shutterstock

Roditelji se mogu ozbiljno uplašiti kada im se dijete probudi u noći, žaleći se na bolove u nogama. Premda je to uglavnom bezopasna pojava, može biti neugodna za mališane koji znaju i plakati od boli. Ta bol koja se javlja u dobi između 3 i 12 godina naziva se ‘’bol rasta’’.

Riječ je o bezazlenoj bolesti, bez organskih poremećaja, koja je podjednako česta i kod dječaka i kod djevojčica u vrijeme njihova intezivna rasta.

Bolovi su znak prolaznih razvojnih poremećaja, izazvanih brzim rastom jer mišići i ligamenti ne mogu pratiti brzinu rasta kostiju.

''Bolovi rasta'' se najčešće javljaju kao grčevi u nogama, uglavnom u obje noge istovremeno i najjači su navečer i noću. Traju obično do pola sata, ponekad i po nekoliko sati. Kod pojedine djece svakodnevna bol može potrajati tjednima.

Važno je da naučite razlikovati bol rasta od drugih vrsta bolova. Ukoliko bolno mesto nije natečeno i crveno, i sigurni ste da se dijete nije ozlijedilo, onda se može reći da je riječ o ''bolu rasta''. Ipak to ne znači da dijete nećete odvesti liječniku i potražiti stručno mišljenje.

 Bolovi u nogama Izvor: Shutterstock

Ponekad bolovi u nogama, kostima ili mišićima mogu ukazivati na neku ozbiljnu bolest, pa ako se dijete kontinuirano žali na bol na jednom mjestu, npr. na potkoljenici ili natkoljenici, potrebno je javiti se liječniku kako bi se isključilo postojanje cisti ili drugih vrsta tumorskih promjena na kosti.

Pedijatar će vas prvo uputiti ortopedu, koji će isključiti druge moguće bolesti, a pregled obično podrazumijeva rendgensko snimanje, kojim se mogu otkriti razvojne promene na kostima.

Djetetu se preporučuje mirovanje, odnosno normalno kretanje, odlazak u školu, ali suzdržavanje od tjelesnih aktivnosti poput skakanja i trčanja.

Većini djece nije potrebna nikakva terapija, ali ipak, ako dijete ne može trpjeti bolove može se razmotriti uzimanje analgetila poput ibuprofena ili paracetamola, naravno u odgovarajućoj dozi. Kod blažih bolova može pomoći lagana masaža ili topli oblozi.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije