Današnji roditelji svoju djecu drže pod staklenim zvonom i to nikako nije dobro. Normalno da roditelji žele zaštititi djecu od svega što im može štetiti, osobito od bakterija koje izazivaju bolesti. Međutim, djeca moraju imati kontakt s bakterijama jer će ih jedino tako njihov imunološki sustav znati prepoznati, a potom i uništiti. Primjeri koji se mogu vidjeti zimi u zemljama kao što su Švedska, Danska ili Island, za mnoge roditelje u našim krajevima je nepojmljivo. Nizovi kolica za bebe poredanih na pločniku ispred kafića i restorana, dok vani pada snijeg ili šiba vjetar, normalna je pojava u ovim zemljama.

Dok roditelji unutra ispijaju kave i čajeve, njihovi potomci spavaju ušuškani na temperaturama ispod nule. I kada su kod kuće, za popodnevno bebino spavanje roditelji će kolica iznijeti na terasu, kako beba ne bi propustila redovno dnevno čeličenje na oštrom sjevernom zraku. Iza ove prakse stoji popularno uvjerenje da boravak na svježem zraku čini djecu otpornijom na viruse i prehlade, a da boravak u zatvorenom prostoru, nije zdrav i povećava mogućnost zaraze. Ovo su najčešće greške roditelja kojima želimo zaštititi djecu, a zapravo im samo škodimo:

PRETOPLJAVANJE DJECE

"Prva greška koju roditelji rade je što bebe pretopljavaju, jer misle da su sklone prehladama. To je potpuno pogrešno. Upravo je suprotno. Bebe su osjetljive na pretopljavanje. Ne treba ih uvijati i dodatno pokrivati, oblačiti im čarape i stavljati kape, pogotovu ako su u kući, a prostorija u kojoj borave ne treba biti toplija od 22 stupnja. U suprotnom može doći do oštećenja termoregulacijskog sustava, zbog čega će kasnije takvo dijete biti zimogrozno i sklono prehladama", objašnjava dr Jonev.

PRETJERIVANJE U ODRŽAVANJU HIGIJENE PROSTORA

Pretjerivanje u održavanju higijene može dovesti do poremećaja bebinog imuniteta i doprinijeti nastanku alergija, astme i ekcema. Naravno, održavanje higijene veoma je važno, ali to ne znači da čovjek treba živjeti u potpuno sterilnoj sredini. Suvremena sredstva za higijenu doprinijela su iskorjenjivanju mnogih bolesti, ali ako se pretjeruje u upotrebi sredstava za čišćenje, sredina u kojoj dijete živi postaje "okidač" za nastanak imunoloških poremećaja. 

"Iz prakse sam upoznat da mnogi roditelji greške rade upravo kada je higijena u pitanju. I tu nastaje problem, jer kako će djeca steći imunitet ako je sve oko njih sterilno. Tu se podrazumijevaju situacije kada im padne nešto na pod ili kada ne žele djecu slati u vrtić da ne bi bila stalno bolesna. Roditelji nikako da shvate da se na taj način stječe imunitet, jer ako se u vrtiću ne susretnu s infekcijama, u školi će", ističe dr Jonev.

Naime, svaki put kada dijete dođe u kontakt s bakterijom ili virusom, njegov imunološki sustav počne proizvoditi antitijela koja će sljedeći put prepoznati "uljeza" i obračunat će se s njim. Međutim, da bi do toga došlo, bakterija mora ući u bebin organizam što u pretjerano čistoj i steriliziranoj sredini jednostavno nije moguće.

NEKA SE IGRAJU U BLATU

Izgleda zastrašujuće, ali djeca ovo vole, a tako postaju otpornija. Liječnici kažu da razumiju roditelje koji se plaše pustiti dijete da se uprlja i dođe u dodir s raznim mikrobima, ali da je to ipak dio odrastanja, pa zato roditeljima preporučuju da dopuste djetetu da se uprlja i na taj način ojača imunološki sustav. Zato im savjetuje da puste djecu da se uprljaju u blatu, i dok su vani da im dozvole da diraju blato, drveće, biljke, insekte. Da im dopuste da naprave pitu od blata i vode, pa i ako slučajno dijelić stave u usta, ne treba paničariti, jer kad jednom osjete gorak ukus, neće više poželjeti to raditi.

DRUŽENJE SA ŽIVOTINJAMA

Neka se beba ili nešto starije dijete igraju sa psom i ne treba ih stalno sklanjati od životinje. Ako psa redovno vodite kod veterinara, nema potrebe za brigu, a bojazni nema ni ako pas poliže dijete. Istraživanja su pokazala da se na ovaj način smanjuje rizik od astme i alergija kod djeteta, a i djeca tako uče voljeti životinje. Ne perite im ruke odmah.

IZBJEGAVAJTE ANTIBIOTIKE

Izbjegavati antibiotike kada je to moguće, jer oni ubijaju loše, ali i one dobre, potrebne bakterije. Prekomjerna upotreba antibiotika može dovesti do pojave astme, alergija, pretilosti, dijabetesa i ostalih bolesti. Ovo takođe može stvoriti otpornost loših bakterija na antibiotik i negativno utjecati na imunološki sustav djeteta.

5-najcescih-roditeljskih-gresaka-zbog-kojih-su-djeca-stalno-bolesna
Shutterstock Neka se beba ili nešto starije dijete igraju sa psom i ne treba ih stalno sklanjati od životinje.

Izvor: blic.rs