Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SIGURNO STE IH ČULI BAREM JEDNOM: Ovi zastarjeli savjeti za brigu o bebama više ne drže vodu

Autor Sunčica Got

Novopečeni roditelji savjete dobivaju sa svih strana, a neki od njih zaista nemaju smisla.

 beba u kadi Izvor: Shutterstock

Kad dobijete dijete, odjednom se čini da svi oko vas znaju što je najbolje za vas i vašu bebu. Savjeti kreću već u trudnoći, a iako neki zaista imaju i znanstveno i praktično uporište, mnogi već odavno ne drže vodu. Magazin Parents sakupio je neke od njih.

Bebe treba kupati svaki dan

Bebe se znoje drugačije od odraslih i ne trebaju kupanje svaki dan, osim ako se jako ne zaprljaju nuždom ili povraćanjem. Bebu je dovoljno prebrisati vodom i vaticom po vratu i na pelenskom području, svaki dan, dok je kupati možete svaka dva do tri dana.

Bebe trebaju spavati u tami i tišini

Iako neke bebe imaju izrazito lagan san, većina se može sasvim dobro nositi s bukom i svjetlošću. Ako vaše bebe od početka naviknu na spavanje u različitim uvjetima, bit će lakše i vama i njima.

 beba spava u peleni Izvor: Shutterstock

Ako reagiraš na svaki bebin plač, razmazit ćeš je

Jedan od potencijalno opasnih savjeta je onaj da bebu treba puštati da plače dok se sasvim ne umiri. Podizanje uplakane bebe u zagrljaj govori joj da je sigurna i da će njezini bližnji uvijek biti blizu da je utješe.

Sve bebine boce i dude trebaju se sterilizirati do trećeg mjeseca

Bebine bočice i dudice trebaju se sterilizirati prije prvog korištenja, no kasnije ih je dovoljno prati vodom i sapunom ili u perilici ako je u uputama tako navedeno.

 Čišćenje bočica.jpg Izvor: Shutterstock

Rižine pahuljice u mlijeku pomoći će bebi da bolje spava

Prije šestog mjeseca života, odnosno prije pravih znakova spremnosti, beba ne treba jesti krutu hranu pa ni rižine pahuljice u mlijeku. Istraživanja su pokazala da prerani unos krute hrane može štetiti razvoju probavnog sustava, ali utjecati na eventualni razvoj pretilosti kasnije u životu.

Beba mora imati strogi raspored hranjenja

Iako se čini da ima smisla bebu hraniti po rasporedu, preporuka je da beba jede na zahtjev, odnosno kad je gladna, pogotovo u prva dva mjeseca života. S vremenom ćete početi primjećivati neki ritam koji će beba razviti, no važno je pratiti njezine prirodne znakove gladi i sitosti.

Možda će vas zanimati

Najnovije