Majke koje ne doje već djetetu pripremaju bočicu, znaju koliko je njihovo dijete dobilo mlijeka za pojedini obrok. Majke s djecom na prsima nemaju tu privilegiju i ne mogu lako saznati koliko je dijete isisalo mlijeka. Ali zato mogu promatrati neke druge znakove koji će im reći je li djetetu dovoljno mlijeka.

Znakovi koje možete promatrati

  • Sito će dijete tijekom dojenja opuštati šakice, ruke će se spustiti pokraj tijela, a oči polako zatvoriti. Beba koja ne dobiva dovoljno mlijeka, zaspat će na dojci, ali neće ispustiti bradavicu i opustiti se, nego će držati šakice stisnute pokraj lica, a usto će imati namršteno čelo. Kada je maknete s dojke, brzo će se probuditi i ponovno tražiti sisati. Neke bebe instinktivno vuku i stišću dojku pokušavajući doći do više mlijeka.
  • Majke mogu pratiti i znakove na vlastitom tijelu kako bi utvrdile imaju li dovoljno mlijeka. Kada mlijeko nekoliko dana nakon porođaja nadođe, grudi su nabrekle, ali od 6. tjedna stvaranje mlijeka uglavnom je usklađeno s potrebama bebe, pa se osjećaj punine gubi. Sa svakim sljedećim djetetom to se događa sve prije.
  • Iako je otpuštanje mlijeka uobičajeno praćeno trncima u grudima i rukama, a katkad i laganim bolom, ne osjećaju ga sve majke. Tada je korisno pratiti kapa li mlijeko iz jedne dojke dok je beba na drugoj i osobito dok ona čujno guta. To je znak uspješnog otpuštanja mlijeka. Međutim, curenje mlijeka između podoja nije pouzdan pokazatelj količine mlijeka jer ovisi o čvrstoći mišića dojke, a ne o količini mlijeka. S obzirom na to da bebe puno učinkovitije isprazne dojku, količina mlijeka koju možete izdojiti također nije pouzdan kriterij koliko mlijeka proizvodite.
  • Kako biste utvrdili dobiva li dijete dovoljno mlijeka, pratite broj mokrih pelena. Prva 2-3 dana beba može imati samo jednu ili dvije mokre pelene i na njima se mogu vidjeti poput cigle crveni kristali mokraćne kiseline.
  • Od 4. dana urin bi trebao biti bezbojan i bez mirisa, a pelene bi trebale biti mokre svaka tri sata.
  • Utvrdite li da vaša beba zaista ne dobiva dovoljno mlijeka, morate je nadohraniti, ali nikako ne odustajte od dojenja. Postoji mnogo načina za povećavanje proizvodnje mlijeka. Za početak je najbolji lijek za veće količine mlijeka upravo češće dojenje. Stavljajte dijete često na prsa i proizvodnja mlijeka će se uskoro povećati. Budite ustrajni jer ćete tako moći izbaciti nadohranu.

Tekst: Ana Horvatović

Foto:Profimedia