Kako može biti jak ugriz bebe do godinu dana, najbolje znaju mame koje doje pa ih dijete zubima uhvati za bradavicu. Kolike su onda šanse da dijete, pogotovo u fazi nicanja zubića izgrize i ošteti dudu. Oštećena duda, zbog pukotina u koje se uvlači slina i čestice prljavštine, nakupljene vlage u oštećenjima, leglo je raznih bakterija i gljivica. Stoga, važno je redovito pratiti stanje dude i baciti je ako je oštećena.

Test je brz i kratak, a potrebno je samo nekoliko sekundi povlačiti dudu u više smjerova te pogledati ima li ikakvih oštećenja. Ako ima bilo kakvih oštećenja: promjene u boji, rupice ili pukotine, ljepljivi dijelovi, odmah je bacite.

Koliko često trebate mijenjati dudu?

Dudu bi trebalo promijeniti svakih 1-2 mjeseca. Međutim, mame to ipak rade rjeđe, i to u trenutku kad duda izgleda kao da se treba promijeniti. Ako dudi nije vrijeme za promjenu, obratite pozornost na to da je redovito pregledavate i sterilizirate.

duda varalica
Shutterstock 

Dudu sterilizirajte svakodnevno ili svakako nekoliko puta tjedno prokuhavanjem u vodi oko 5 minuta (ostavite nakon sterilizacije 5 minuta da se ohladi) ili u mikrovalnoj pećnici. Pazite da ne ostavljate dudu blizu izvora topline dulje vrijeme ili u otopini za sterilizaciju dulje od preporučene jer je to siguran način da material od kojeg je napravljena oslabi i bude podložnija oštećenjima.

9 pravila korištenja dude!

1. Nikada ne upotrebljavajte dudu kako biste utažili djetetovu glad ili kao zamjenu za vašu pažnju. Ponudite dudu između obroka kada znate da dijete nije gladno.

2. Nikada ne vežite dudu djetetu oko vrata ili za krevetić jer postoji opasnost da se uguši vrpcom.

3. Prije prve uporabe dudu sterilizirajte tako da je prokuhate u kipućoj vodi pet minuta. Pripazite da je potpuno ohlađena prije nego što je date djetetu. Održavajte je čistom ispirući je vrućom vodom.

4. Vodite računa o tome da nema pukotina. Katkad roditelji daju djetetu dudu nakon što su mu dali lijek (antibiotike, vitamine), no neki od tih lijekova mogu oštetiti materijal dude.

5. Mijenjajte dudu svaka dva mjeseca.

6. Nikada ne umačite dudu u šećer ili med jer može štetiti djetetovim zubićima.

7. Ne dopustite da starije dijete puže ili hoda cijeli dan s dudom u ustima jer to može štetiti razvoju govora te uzrokovati probleme sa zubima.

8. Beba koja otežano dobiva na masi i slabo napreduje, ne bi smjela upotrebljavati dudu varalicu.

9. Ako dijete ima česte upale uha, pokušajte izbjegavati dudu.