Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAVJET KOJI NE DRŽI VODU: Zašto bebama ne treba ‘pojačavati’ mlijeko rižinim pahuljicama za bolji san?

Autor Jelena Pervan

Ovu praksu treba izbjegavati jer može biti opasna za bebu.

 beba pije mlijeko.jpg Izvor: Shutterstock

Novopečeni su roditelji svakodnevno izloženi raznim savjetima za odgoj djeteta koji često ne drže vodu, a mogu biti i opasni za bebu. Jedan od takvih savjeta je i onaj da se djetetu trebaju stavljati rižine pahuljice u mlijeko kako bi bolje spavalo, no stručnjaci ne preporučuju da se to radi, osim u iznimnim, medicinski opravdanim situacijama.

Stvara rizik od gušenja i pretilosti

Stavljanje rižinih pahuljica u bebinu bočicu starinski je savjet za roditelje koji im obećava bolji bebin san. U istraživanju nad 400 roditelja, objavljenom u časopisu Pediatrics, čak 43% sudionika isprobalo je ovaj neutemeljeni savjet.

Stručnjaci ne preporučuju ovu praksu jer ne postoji dokaz da pozitivno utječe na san, a može povećati rizik od gušenja. Neki čak smatraju da stavljanje rižinih pahuljica u mlijeko može dodati nepotrebnu količinu kalorija obroku i tako utjecati na djetetov nekontrolirani porast težine, piše portal What to expect.

Rižine pahuljice sadrže i male razine arsena i umjerena konzumacija riže nije štetna no svakodnevno konzumiranje rižinih pahuljica u mlijeku, povećava izloženost arsenu.

 Beba pije bočicu.jpg Izvor: Shuterstock

Koristi se u iznimnim situacijama

U rijetkim situacijama, postoje medicinski razlozi zbog kojih se djetetu miješaju rižine pahuljice u mlijeko. Liječnici to ponekad preporučuju djeci koja imaju ozbiljan refluks, ali češće ipak preporučuju zobene pahuljice. Ovo se, naravno, ne smije provoditi bez liječničkog nadzora.

Rižine su pahuljice za djecu sigurne od početka dohrane, s otprilike šest mjeseci. Tada ih možete miješati s majčinim ili adaptiranim mlijekom, ali preporučuje se da u dohranu uvodite što manje procesirane žitarice kao što su zob ili proso. Kašice uvijek možete napraviti i od kuhane riže i cijelog žita, a instant varijante iz trgovina, radije izbjegavajte.

Možda će vas zanimati

Najnovije