Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

S BEBOM RASTE I MAMA: Ovo su velike životne lekcije koje mama uči uz svoje dijete

Autor Sunčica Got

Prvi koraci, prvi komadići hrane, prvi odlazak u vrtić. Veliki su to događaji za cijelu obitelj.

 mama i dijete snimaju selfie Izvor: Shutterstock

Knjige o roditeljstvu uglavnom se fokusiraju na bebin razvoj i ono što možemo očekivati u određenoj fazi. No svaki bebin rast pomaže i mami da naraste i nešto nauči, pogotovo ako je mama po prvi put. Mama Stacy Reichgott za Motherly piše o nekim bebinim miljokazima uz koje je i sama narasla.

Bebino rođenje - mama se uči odgovornosti

Stacy se prisjeća trenutka u kojem je, nakon kćerina rođenja, shvatila da ona više nije glavna uloga u svom životu. I dalje je željela raditi iste stvari kao i prije, gledati serije kad joj se hoće, izaći kad joj se hoće i biti potpuno slobodna, no sada je uz nju stajalo biće za koje je bila potpuno odgovorna. Spoznaja da je nečija majka istovremeno ju je jako strašilo, ali i beskrajno radovalo.

Beba kreće jesti krutu hranu - mama se uči strpljenju

Stacy tvrdi kako nikada nije bila strpljiva osoba, a postala je strpljivija tek kad je njezina djevojčica krenula s dohranom. U početku je odbijala svaku hranu što je od Stacy tražilo golemo strpljenje kako bi joj neprestano nudila nove namirnice i ne izgubila živce kad bi ih djevojčica odbila. Svoje je frustracije pred djevojčicom morala skrivati jer je nastojala biti ustrajna u svojoj zamisli.

Dijete počinje pokazivati ljutnju - mama se uči emocionalnoj regulaciji

Koliko se god trudili s djecom biti strpljivi i ne reagirati na prvu, i dalje smo samo ljudi. Svatko je ponekad frustriran, a djetetova ljutnja ponekad dođe u najgorem trenutku i postane okidač za naše burne reakcije. Roditeljstvo je poziv za neprestan rad na sebi, a reguliranje emocija jedna je od težih lekcija koja se u nekom trenu jednostavno mora savladati za dobrobit cijele obitelji.

 beba vođa dohrane.jpg Izvor: Shutterstock

Dijete kreće hodati - mama razvija sjajnu koordinaciju

Dok njezina djevojčica nije počela praviti prve korake, Stacy nije mogla vjerovati koliko je opasnosti u njezinoj kući. Odjednom se svaka prostorija činila kao minsko polje, a djevojčica je uskoro bila svugdje i na svemu. Nikada kao tada, Stacy nije bila svjesna svoje spretnosti i dobre koordinacije koja je u ovoj bebinoj fazi najbolje došla do izražaja.

Dijete kreće u vrtić - mama uči puštati

Do vrtića je majka uključena u svaki segment djetetova života, od kupovine odjeće, prehrane, odabira knjiga za čitanje i vitamina. Ne čudi stoga što mnogim mamama djetetov odlazak u vrtić tako teško pada. To je često prvi put da moraju pustiti dijete i prepustiti ga nekome na određeni period. Odvajanje je teško, ali je važno i za mamu i za dijete.

Možda će vas zanimati

Najnovije