Jedan od prigovora koji odgojitelji u vrtiću često upućuju roditeljima je način na koji djeca dolaze odjevena u vrtić. Iako roditelji dobro znaju da je vrtić prostor za slobodnu igru i učenje raznih vještina, da dio vremena djeca provode vani, igrajući se na zemlji i travi, neka djeca u vrtić dolaze odjevena kao da idu na proslavu, u košuljama, haljinama s tilom ili u odjeći koja se 'ne smije zaprljati'.

Odjeća treba služiti djetetu, a ne obrnuto

Odjeća u kojoj dijete dolazi u vrtić trebala bi biti praktična i lako periva odjeća od prirodnih materijala koja djetetu omogućuje neometano kretanje.

'Iz iskustva mogu reći da je djeci u jaslicama i vrtiću potrebna jednostavna odjeća i više rezervnih komada takve odjeće u ruksaku, zbog čestih presvlačenja, jer se djeca uče samostalnosti u svim područjima i provode različite vrste aktivnosti kroz igru pa se lako zaprljaju', govori nam odgojiteljica Martina Protulipac.

Djecu je bolje oblačiti slojevito kako bi se tijekom dana mogla prilagoditi temperaturnim razlikama i aktivnostima.

igra u pijesku
Shutterstock 

Martina objašnjava kako je važno da odjeća bude jednostavna kako bi se djeca mogla samostalno oblačiti i svlačiti, bez pomoći odgojitelja jer je u grupama puno djece koja ih trebaju.

Dijete će se zaprljati i to mu ne smijemo braniti

Neki roditelji očekuju da djeca iz vrtića izađu bez fleka na odjeći, no vrtić je mjesto za istraživanje, igru i učenje samostalnosti kroz različite kreativne i često neuredne aktivnosti.

Martina kaže kako su starija djeca aktivnija od mlađe te zbog ograničenja koje im stvara odjeća ili upute roditelja da se ne smiju zaprljati, često ne ulaze u određene aktivnosti jer moraju paziti. To se većinom događa kod aktivnosti u prirodi.

'Primijetila sam i da dodatni ukrasi te modni detalji nemaju funkciju ako dijete mora stalno paziti da mu se ukras ne izgubi, potrga ili da ne ozlijedi sebe ili drugoga u igri. Volim kad su djeca slobodna sa sobom i smatram da mogu nositi ono što im se svidi ili je njima posebno, ako ih to ne sprječava u slobodnoj igri i različitim aktivnostima kroz dan', zaključuje.