Roditelji se vole hvaliti svojom djecom i nema ništa loše u tome no nije rijetkost čuti da se roditelji hvale situacijama koje uopće nemaju veze s njihovim odgojem već isključivo s djetetovom spremnošću ili karakterom. U takvim situacijama drugi roditelji mogu pomisliti da s njihovom djecom nešto nije u redu, ako još nisu došla na tu razinu.

Dijete prespava cijelu noć

Neka djeca spavaju bolje od druge i to nema nikakve veze s roditeljima ni odgojem. Isto tako, djeca u određenim razvojnim fazama spavaju odlično, to se može brzo promijeniti.

Dijete odlično jede

Osim što možete biti strpljivi i ustrajni u tome da djetetu nudite raznolike namirnice iz dana u dan, na njegov apetit ne možete utjecati. Izbirljiva djeca koja slabo jedu bolna su točka mnogim roditeljima pa vaše isticanje toga da vam dijete može puno pojesti, nekoga može još više uznemiriti, a zaista nema veze s vama.

tata uči dijete na tuti
Shutterstock 

Dijete ranije propuže, stoji, prohoda,...

Svako se dijete razvija svojim tempom i nema nikakvog smisla uspoređivati ih. Neke bebe ranije puzaju, ali kasnije prohodaju, neke bebe preskoče puzanje i odmah hodaju, a nekim bebama treba više vremena za sve. To što će dijete nešto napraviti prije, nije nužno dobra stvar jer ponekad i to može uzrokovati poteškoće. Pojmovi ranije i kasnije u svijetu beba relativni su i najbolje ih je izbjegavati.

Nezahtjevno dijete

Možda najbolnija rečenica za svakog roditelja koji s djetetom proživljava izazovne trenutke je kad čuje da je nečije dijete nezahtjevno. Što uopće znači da je dijete zahtjevno? Dijete prolazi kroz različite razvojne faze i s njima se različito nosi. Nema potrebe isticati da je vaša beba jednostavna jer ne znate što vas čeka već u sljedećoj fazi.