Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOLAN SCENARIJ ZA SVAKOG RODITELJA: Kako se nositi s djetetovim boravkom u bolnici?

Autor Jelena Pervan

Roditelju je najteže vidjeti svoje dijete bolesno.

 dijete u bolnici Izvor: Shutterstock

Boravak djeteta u bolnici uvijek je stresan događaj za roditelje, čak i ako je riječ o kraćem boravku i lakšim tegobama. Saznanje da dijete morate ostaviti u bolnici može u vama izazvati niz emocija kao što su strah, stres, anksioznost, tuga ili ljutnja. Neće svaki roditelj jednako doživjeti ovo iskustvo, ali koja god emocija se javi, tu je s razlogom. Stručnjaci za Verywell family savjetuju roditeljima kako da se nose s djetetovim boravkom u bolnici.

Fokusirajte se na ono što možete učiniti

Roditeljstvo može biti stresno i kad je sve u najboljem redu, a djetetova bolest i potreba za boravkom u bolnici mogu probuditi tisuće teških misli i strahova u glavi roditelja.

Stručnjaci savjetuju da ne plivate predugo u teškim mislima već da se fokusirate na ono što se treba odmah napraviti. Za vrijeme hospitalizacije dijete treba vašu punu podršku, a ne zaboravite da je podrška potrebna i vama.

Jasno recite bližnjima što vam je potrebno i tražite pomoć. Mogućnost podrške smanjuje rizik od nastanka osjećaja usamljenosti, anksioznosti, stresa i depresije.

 Bolest Izvor: Shutterstock

Pokušajte zadržati dio djetetove rutine

Djetetova se rutina drastično mijenja za vrijeme boravka u bolnici pa pokušajte zadržati komadiće njegove svakodnevice koliko god je to moguće. Donesite mu u bolnicu omiljenu igračku, fotografije koje voli ili pribor za crtanje i igru.

Ako osoblje bolnice to odobri, donesite i djetetovu posteljinu, omiljeni jastuk i pidžamu koju inače nosi kako bi mu bilo ugodnije. Razgovarajte s liječnicima o mogućim posjetama njegovih prijatelja, braće ili sestara, u predvorju bolnice ili izvan nje.

Komuniciranje s liječnicima ponekad može biti izazovno pa je prvo što trebate napraviti zapamtiti imena liječnika i sestara kojima se možete obratiti s pitanjima. Ako ste u velikom stresu, zamolite partnera ili prijatelja da zapisuje ono što liječnik govori.

Ovisno o djetetovoj bolesti, ovakve situacije donose velike doze nesigurnosti i promjene u vaše živote, a iznimno je važno o svemu otvoreno pričati s djetetom, naravno, prilagođeno njegovoj dobi. Dijete treba znati da ima vašu punu podršku i da su sve njegove emocije pred vama dobrodošle.

Možda će vas zanimati

Najnovije