Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODGOVORNOST PREMA VLASTITOJ I TUĐOJ DJECI: Kad je dijete prebolesno za odlazak u vrtić?

Autor Sunčica Got

Djeca vrtićke dobi razbole se desetak puta godišnje.

 čišćenje nosa Izvor: Shutterstock

Bliži nam se rujan, mjesec koji će za mnogu djecu značiti početak vrtićkog razdoblja. Roditelji budućih vrtićanaca unaprijed se pripremaju na sve prehlade i viroze koje dolaze u paketu s kolektivom. Uobičajeno je da se djeca godišnje prehlade oko 10 puta, a svaka viroza nije razlog za posjet liječniku ili velike mjere opreza. Ipak, važno je znati s kojim simptomima dijete nikako ne bi trebalo dolaziti u vrtić, radi vlastitog dobra i zaštite ostale djece.

S običnom prehladom dijete može u vrtić

S polaskom djeteta u vrtić, možete očekivati porast prehlada i viroza i na njih gledajte kao na priliku da dijete izgradi imunitet. Ako primijetite da dijete kašljuca, šmrca, kiše, ali ima apetit, jede normalno i zaigrano je, nema potrebe da ne ode u vrtić.

Kod neke će se djece pojaviti i blago povišena temperatura, ali dok god rapidno ne raste i dijete se ponaša uobičajeno, nema razloga za brigu. Ako dijete ostavite kod kuće i na najmanje simptome prehlade, uskratit ćete mu priliku za razvoj zdravog imuniteta.

 upala uha kod djece Izvor: Shutterstock

Simptomi za ostanak kod kuće

Ipak, ako primijetite da temperatura raste, a dijete se ponaša bezvoljno ili nervozno, vrijeme je da ostanete kući. Ako se uz povišenu temperaturu jave dodatni simptomi kao što su teškoće s disanjem, proljev, povraćanje, osip ili bol u uhu, ne vodite dijete u vrtić kako biste zaštitili ostalu djecu od eventualne zaraze, ali i kako biste proveli vrijeme s djetetom i procijenili je li potrebna liječnička intervencija.

Bolesno dijete treba odmor i mir, a vrtić nije okruženje u kojem to može dobiti. Što se prije krene odmarati i dobije potrebnu njegu, prije će se osjećati bolje.

U slučaju djetetove bolesti, najbolje je u potpunosti izbjegavati interakciju s drugim ljudima, dok se dijete ne oporavi, a posebno sa starijim te imunokompromitiranim osobama. Obična viroza koju vaše dijete može prehodati, njegovu baku ili djeda možda može ugroziti pa je važno ostati odgovoran i brinuti o bližnjima.

Možda će vas zanimati

Najnovije