Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO POMOĆI DJETETU KOJE SE BOJI DOKTORA? U toj stresnoj situaciji najviše se boje nepoznatoga

Autor Jelena Pervan

Strah od liječnika kod todlera je prirodan, a dobra priprema može vam olakšati odlaske u ambulantu.

 Djevojčica kod liječnika.jpg Izvor: Shutterstock

Prije svega, suosjećajte s djetetom i poštujte njegov strah. Dijete u dobi od 1 do 3 godine sasvim jasno može povezati odlazak liječniku s nekim neugodnim situacijama kao što je vađenje krvi, cijepljenje ili pipkanje. Iako su todleri svjesni što se kod liječnika događa, još uvijek im je teško objasniti zašto je to važno i dobro za njih pa može doći do frustracije. Reakcija ovisi i o djetetovom karakteru, ali za rješavanje straha najvažnija je kvalitetna priprema za odlazak liječniku.

Djeci uvijek recite istinu

Najbolji način za smanjenje straha je pravovremena edukacija djeteta za posjet liječniku. Na tržištu je dostupan niz slikovnica o iskustvu posjeta liječniku. Čitajte priče o zanimljivim liječnicima, gledajte crtiće i razgovarajte o tome što se sve događa na jednom liječničkom pregledu. Dijete neka bude liječnik svojim plišanim igračkama pa ga, igrom provedite kroz moguće postupke u ambulanti.

Djeca se, kao i odrasli, najviše boje nepoznatoga. Što im je tematika bliža, bit će im lakše podnijeti i neugodne tretmane. Ono što ne smijete raditi je lagati djeci kako ih ništa neće boljeti ili kako neće primiti injekciju, a znate da hoće. Tako narušavate odnos povjerenja s djetetom što dodatno može pojačati njegovu anksioznost svaki sljedeći put jer će znati da ne može računati na istinu od vas.

Budući da je riječ o iznimnoj i često stresnoj situaciji, za vrijeme posjeta liječniku olabavite malo svakodnevna pravila o korištenju ekrana i ako dijete voli gledati neki video, slušati glazbu ili igrati igru na vašem mobitelu, dozvolite mu. U čekaonici možete čitati priču ili igrati igre pogađalice pa čak i crtati.

 djevojčica se igra liječnika.jpg Izvor: Shutterstock

Nakon pregleda, slijedi zabava

Pružite djetetu svu moguću podršku i nježnost da mu olakšate ovo iskustvo. Namjestite ga u dobru poziciju, u dogovoru s liječnikom, neka sjedi na vama ili ga pridržavajte da osjeti vašu blizinu.

Obratite pozornost na vašu anksioznost koja se javlja prilikom posjeta liječniku. Moguće je da vam trigerira neke vaše strahove ili stvara bojazan za zdravlje vlastitog djeteta. Pokušajte ostati pribrani jer dijete itekako upija vašu energiju.

Dogovorite se da nakon posjeta liječniku odete na sladoled ili radite nešto zabavno, u čemu će dijete uživati. To će mu pomoći da se fokusira na pozitivno iskustvo koje slijedi, a ne toliko na nelagodu i strah.

Možda će vas zanimati

Najnovije