Nije uvijek lako uočiti da je vaš odnos s majkom toksičan, pogotovo ako ste mu izloženi odmalena. Možda ne prihvaćate da njezine osobine, koje vas iritiraju - kao što je činjenica da ne doživljava vaše probleme, da kritizira svaki vaš pokret ili započne besmislene svađe - sve ulaze u kategoriju toksičnog ponašanja.

Najčešći znak toksičnog odnosa je prisutnost kontrolnih ponašanja. Toksične majke obično žele upravljati svim aspektima života svoje djece. Djeca se na kraju mogu osjećati emocionalno nezrelo ili ovisna o svojim toksičnim majkama, što može dovesti do razvoja osjećaja nesigurnosti.

Evo 8 znakova koji ukazuju na to da ste odrastali s toksičnom majkom.

1. Stalno je kritična - dodaje stres i toksičnost vašem životu

Prepoznajete li se u tvrdnji: 'Za moju majku nikada ništa nije dovoljno dobro'? Ova se tvrdnja često ne odnosi samo na vas nego i na većinu drugih ljudi i događanja u njezinu životu. To je majka koja nikada ništa ne odobrava i izraziti je perfekcionist pa rijetko tko i što udovoljava njezinim strogim standardima.

Uz takvu ste majku, vjerojatno odmalena, često bili i žestoko kritizirani. Suptilniji oblici kritike uključuju naizgled slatko zadirkivanje ili etiketiranje 'Ovo je naše lijeno dijete', 'Pametna je, ali nedovoljno uspješna' i sl. Ova toksična mama uvijek će uočiti i najmanju nesavršenost na inače savršenoj stvari, a zbog njezina perfekcionizma, nikad se nećete osjećati dovoljno dobro, bez obzira na to kako se ponašali i što učinili.

2. Control freak – mama koja stalno kontrolira vaše ponašanje

Ovaj tip mame pokazuje sklonost stalnom kontroliranju. Takve mame često imaju snažnu, čak i nadmoćnu, osobnost s liderskim kvalitetama. Međutim, ona vam vjerojatno još uvijek izdaje upute o tome kako se trebate ponašati, što ćete odjenuti, a što učiniti, čak i kad je to potpuno neprikladno za vašu dob.

razgovor majke i kćeri
Shutterstock 

Također, sklona je iznositi svoj stav o mnogim područjima vašeg života i smatra se stručnjakom za sve, iako ste je više puta upozorili da to ne čini. Često vam je dovoljno da čujete samo ton njezina glasa da vas paralizira ili potakne na svađu, čim je vidite! Ova je toksična mama navikla uvijek dobiti ono što želi u odnosu s ljudima, pa toksično ponašanje pokazuje u većini svojih odnosa.

3. Majstorski prebacuje krivnju, otrovni je manipulator

Sve ovdje navedene osobine ponašanja u osnovi su manipulativne, ali neke toksične majke pokazuju alarmantne vještine u mračnoj umjetnosti negativne manipulacije. Vaša majka aktivno radi na tome da se osjećate krivim ili odgovornim za njezino loše ponašanje.

Uglavnom to čini onda kad ne može dobiti ono što želi. Takva će se majka ponašati kao da je stručnjak za usavršavanje vaših emocionalno slabih mjesta. Ona dobro zna na što se mora koncentrirati kako bi vas izbacila iz takta, majstorski će se poigrati vašim osjećajima. Napokon, ona vas jako dobro poznaje.

U takvim je situacijama, koliko god se kontrolirali, nemoguće ne reagirati na ono što ona kaže ili učini. I to je posve prirodno. Jer, ona je manipulator koji vuče sve konce. Takva vas majka može, neizravno ili izravno, kriviti i za svoje probleme, ili vas smatrati odgovornima za svoje životne neuspjehe.

4. Stalno vas ponižava i sabotira

Ovo može biti suptilno izraženo ili prilično brutalno i izravno. Ovaj tip toksične majke stalno će vas kritizirati, a sklona je i javno zbijati šale na vaš račun, ne vodeći računa o tome kako se vi osjećate u tom trenutku. Ako se tome usprotivite, reći će vam da ste preosjetljivi ili nesposobni primiti šalu ili kritiku.

5. Ne prihvaća negativne emocije ili ih onemogućava

Ako izrazite nezadovoljstvo načinom na koji se odnosi prema vama, ovaj će vas tip majke dodatno omalovažiti ili kritizirati. Pred ovakvom majkom nije dopušteno izražavati negativne emocije. Posebno nije dopušteno iskazivanje bijesa prema njoj, što se kažnjava teškom pasivnom agresijom.

Ovakva vas majka može kritizirati s namjerom da se osjećate loše, bez obzira na razlog. Sve će to vjerojatno rezultirati vašom odlukom da pred majkom ne dijelite negativne osjećaje.

6. Pasivno-agresivna – podcjenjuje vas u razgovoru

Pasivna agresija definira se kao 'neverbalna agresija koja se očituje u negativnom ponašanju'. Ova toksična majka neće ničim pokazati da je ljuta ili ogorčena na vas, no osvetit će vam se: namjerno će odgoditi nešto što je vama bilo važno, zakasnit će na za vas važan sastanak ili će se ponašati mrzovoljno prema vama bez očitog razloga. Toksična majka ne reagira dobro na sukob i po svaku cijenu nastoji izbjeći emocionalnu bliskost. Često je i 'control freak'.

7. Ne poštuje zdrave granice

U posjetu ste majci. Tuširate se, a ona vam samo uđe u kupaonicu i ponudi se da će vam oprati leđa. Ovo može zvučati nevino, ali nije. Posebice ako ste odrasla osoba koja to može napraviti sama. U ovom je slučaju majčino ponašanje krajnje neprimjereno.

mama špijunira kćer
Shutterstock 

Majka koja ne poznaje zdrave granice, bez imalo će grižnje savjesti čitati vaše privatne poruke, tračat će vas pred prijateljima, ili šefom, ili se nenajavljeno pojaviti u vašoj kući. Majka, koja ignorira vaše zahtjeve za privatnošću, toksična je majka s nedostatkom poštovanja.

8. Djeca su joj najbolji prijatelji i s njima sve dijeli

To nije uvijek osobina toksične majke jer dobro je kad roditelji i djeca izgrade blizak odnos. Međutim, biti najbolji prijatelj ili prijateljica majci koja želi sve kontrolirati, i koja pokazuje manipulativne i pasivno-agresivne osobine, ogroman je teret. Neke toksične majke neće pokazati interese za teme koje biste vi htjeli s njom podijeliti. One će se usredotočiti isključivo na svoje osjećaje. Dodatno, kada s ovakvom majkom podijelite svoju intimu, ona neće prezati od toga da iznevjeri vaše povjerenje ili da manipulira vama ako vas ne uspije drugačije kontrolirati.