Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majka i kći: odnos pun izazova! A znate li što djeca najviše zamjeraju roditeljima?

Iako je majčinska ljubav bezuvjetna, činjenica je da je taj najprirodniji odnos, ustvari, nerijetko mjesto najvećih zamjeranja

 Angelina Jolie i kći Shilon

Bivši supružnici, 45-godišnja Angelina Jolie i 56-godišnji Brad Pitt već godinama vode bitku oko skrbništva nad njihovo šestero djece, koja je nedavno svoj nastavak dobila na sudu. Međutim, sve to loše utječe na 19-godišnjeg Maddoxa, 16-godišnjeg Paxa, 15-godišnju Zaharu, 14-godišnju Shiloh i 12-godišnje blizance Knoxa i Vivienne. Međutim, sve to najteže podnosi Shiloh, prvo zajedničko dijete ovih bivših supružnika, koja, piše National Enquirer, a prenosi Story, više ne može podnijeti Angelinu.

Naime, izvor blizak ovoj slavnoj, ali i kontroverznoj obitelji otkrio je kako je Shiloh očajna i moli oca da ju spasi od majke i uzme k sebi. 'Njihov 'gadan' razvod najviše je utjecao upravo na Shiloh. Oduvijek je imala poseban odnos s Bradom, s Angelinom nikada. Preklinje Brada da joj dopusti da živi s njim', otkrio je izvor.

Inače, upravo se Shiloh našla pod najvećim povećalom javnosti, i to još od djetinjstva, kada se počela oblačiti poput dječaka. U veljači ove godine promijenila je ime u John, a strani mediji pišu i kako će se uskoro podvrgnuti operaciji promjene spola. 

Odnos s majkom jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa kojeg ostvarujemo u životu, pun podrške i bliskosti, ali istovremeno i zahtjevan, prepun turbulencija i očekivanja, nerijetko 'začinjen' zamjeranjem i neopraštanjem te osjećajem odbačenosti. Mnoge žene priznat će da je majka na njih najviše utjecala i da je umnogome odredila njihove životne odabire. Ništa čudno s obzirom na to da smo od rođenja usmjereni na majku. Tijekom odrastanja ona oblikuje naš identitet putem emocija, poruka i ponašanja, što definira naš odnos s drugima.

!Psihijatri i psiholozi često govore da je utjecaj majke na psihički razvoj djeteta jedna odnajznačajnijih, a svakako najeksploatiranijih tema u psihologiji. Kvaliteta emocionalne veze između majke i djeteta, prema teorijama razvojne psihologije, određuje kasniji odnos osobe prema sebi samoj, ali i prema svijetu oko sebe. Na samom početku majka i dijete predstavljaju jedinstvo u kojem je dijete apsolutno ovisno o majci. Stručnjaci vole reći da je ono što dijete vidi u očima svoje majke upravo ono samo. Majka djeluje kao zrcalo koje empatijski reflektira različita dječja raspoloženja i na taj način uvodi dijete u njegov unutarnji svijet. Ono što majčino lice iskazuje daje djetetu potvrdu njegovog postojanja", kažu stručnjaci.

Roditeljstvo i odgoj djeteta zbog svog prirodnog slijeda čine se ponekad kao jedna od najjednostavnijih stvari na svijetu, ali su zapravo najodgovornije životne uloge koje očekuju većinu ljudi. Moramo biti svjesni da smo donekle robovi vlastitog nasljeđa, pa tako ni majke ne mogu izbjeći da u svoje veze s djetetom unesu sličnosti kakve su roditelji imali s njima.

Iako je majčinska ljubav bezuvjetna, činjenica je da je taj najprirodniji odnos, ustvari, nerijetko mjesto najvećih zamjeranja. Evo sedam činjenica koje djeca najviše zamjeraju majci: što ih nije više grlila i mazila; što ih je više kritizirala, a puno manje hvalila; što je više držala prodike, a manje slušala; što je obećavala, a nije izvršavala; što je kažnjavala; što su djeca uvijek bila dežurni krivac i što nije više govorila "Volim te!".

Tekst: D. P.
Fotografije: Instagram

Najnovije