Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE SVAĐATI DA DJECA OSTANU BEZ TRAUMA? Ako baš morate, okej, ali pridržavajte se ovih 7 pravila svađanja

Autor Sanja Matasić

Uvijek dođe do nesuglasica, samo je pitanje kako ih riješiti.

 mama i tata se svađaju Izvor: Shutterstock

Partnerski odnos i bez djece zna biti težak i pun nesuglasica, a kada klinci dođu, prostor za rasprave je sve širi, a teme oko kojih se ne slažete samo se umnažaju. Naravno, djeca su svjedoci raspravama i čak iz njih mogu štošta dobro naučiti samo ako sve zadržite u granicama civilizirane komunikacije. Donosimo vam 7 pravila svađanja koja vam mogu pomoći da izgradite i partnerski odnos, da dijete ne bude emocionalno oštećeno te da i ono od vas nauči rješavati svoje sukobe.

1. Ne koristite uvredljive izraze

I ne samo što kod verbalnog sukoba trebate birati riječi, kontrolirajte ton kojim razgovarate i izbjegavajte međusobne prijetnje. Ne birate li riječi koje koristite u komunikaciji, dijete se može osjećati krivim zbog svađe.

Djeca upijaju kao spužve i svoje obrasce ponašanja formiraju prema roditeljskom ponašanju. Ako ste djetetu loš primjer, moglo bi kasnije u životu imati problema s održavanjem veza. Važno je da ne primijete da je vaš bijes izmakao kontroli, ali trebali bi razumjeti da se roditelji mogu naljutiti jedno na drugo, ali da se i dalje vole.

2. Teme koje nisu za djecu, ostavite za kasnije

O nekim temama možete raspravljati pred djecom, ali postoje one koje nisu za malene uši. Jedna od tema koju ostavite zatvorenu u vaša četiri zida spavaće sobe je ona o seksu. Naravno, nije dobro niti da pred djecom kritizirate partnera zbog nekih loših životnih navika jer djeca to mogu krivo shvatiti.

Pred djecom također ne biste smjeli govoriti ružno o drugim članovima uže ili šire obitelji.

3. Ne svađajte se niti o odgoju

Ako se vi i partner ne slažete oko stvari koje se tiču djece, i to biste trebali riješiti iza zatvorenih vrata. Inače, onoga roditelja koji zagovara djetetovu stranu, moglo bi dijete doživjeti kao ‘zločestoga’. I tada se događa da je ‘zločestome’ roditelju narušen autoritet.

4. Ne dopustite da problem eskalira

Svako se nerazumijevanje može riješiti mirno i konstruktivno. Ako se prepirete tko će usisati stan, zapitajte se tko je to činio prošli put ili tko je taj dan pripremio večeru. Ili igrajte par-nepar. Možda vam svima bude i zabavno.

5. Nakon rasprave, razgovarajte s djetetom

Iz pozitivnog ishoda roditeljskih svađa, dijete može naučiti kako da i ono rješava konflikte sa svojim vršnjacima. Za dijete je dobro da čuje da se vaša mišljenja razlikuju, i to mu je prilika da shvati da je važno postići kompromis, a ne pobijediti.

 razgovor s djetetom Izvor: Shutterstock

6. Neka dijete zna da se i dalje volite

Ako se dogodi da sve izmakne kontroli, svakako nakon sukoba razgovarajte s djetetom i objasnite mu da se odrasli nekad znaju posvađati, ali da to ne znači da se mama i tata i dalje ne vole. Bilo bi poželjno da svaki roditelj razgovara s djetetom nasamo jer mu tako dajete sigurnost da ste oboje dobro.

7. Ne tražite da dijete bira strane

Ni kada su najbezazlenije svađe u pitanje, ne tražite dijete da bira strane. Ako njegova odluka o tome na čijoj je strani odluči o ishodu svađe, dijete može osjetiti krivnju što je bilo protiv drugoga roditelja.

Možda će vas zanimati

Najnovije