Kad nastupe velike ljetne vrućine, dojenje može postati izazov i za mamu i za bebu. Bebe kojima je vruće imaju manju potrebu za hranom, a i mame se ponekad teško nose sa znojenjem i osjećajem pregrijanosti, koje se s dojenjem povećava. Portal Today’s Parent donosi tri savjeta kako si olakšati dojenje ljeti.

Boravak u hladnijim i osvježavajućim prostorijama

Ljetne izlaske planirajte za rano jutro i za kasna popodneva, kada je sunce manje. Zatvorene prostorije u kojima boravite rashladite klima uređajem ili ventilatorom, a vrijeme provodite u dijelu stana koji je najhladniji.

Ako nemate drugu opciju nego dojiti na otvorenom, obavezno pronađite mjesto u hladu i po mogućnosti nosite šešir. Bebu zaštitite laganom maramom od sunca, a ako primijetite da je posebno razdražljiva, rashladite je maramom namočenom u mlaku vodu.

Nudite bebi dojku češće

Roditelji se često brinu da će njihova beba dehidrirati za vrijeme vrućina, ali dok god redovito i efektivno doji te puno pelenu svijetlim urinom, nema potrebe za brigom jer beba dobiva dovoljno tekućine iz majčinog mlijeka.

Bebe su ponekad ljeti žednije pa će dojku tražiti češće, ali će trajanje hranjenja biti kraće. Ako je vaša beba starija od šest mjeseci možete joj između dojenja nuditi i vodu na čašu ili slamku, ali ta voda ne smije mijenjati redovne podoje.

Ako ste još uvijek zabrinuti da je beba nedovoljno hidrirana, možete joj nuditi dojku više puta u danu, ako sama ne pokaže interes. Također, kako biste smanjili trenje i vrućinu, za vrijeme dojenja možete staviti tanku tkaninu između svog i bebinog tijela.

Kada i koliko koristiti šeširiće za bradavice
Shutterstock Kada i koliko koristiti šeširiće za bradavice

Pijte dovoljno tekućine

Dojilje su žednije od žena koje ne doje, a ljeti je žeđ još i veća. Pobrinite se da u svakom trenutku imate dostupnu tekućinu, a povećajte i unos vodenastog voća, juha i laganih variva kako biste spriječili dehidraciju. Znakovi dehidracije mogu biti iritabilnost, glavobolja, suhoća usta, snažan osjećaj žeđi i tamniji urin. Laktacijski stručnjaci savjetuju da uzmete čašu vode svaki put kad beba jede.