Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što trebate znati kada s novorođenčetom napustite bolnicu?

Evo kako izgleda briga o bebi kad se vratite iz rodilišta. Na što obratiti pažnju, koje upute slijediti, a što vas ne treba brinuti

 shutterstock_58142125.jpg Izvor: Shutterstock

Život s novorođenčetom može biti čaroban, ali isto tako naporan, iscrpljujući i pomalo zastrašujući, pogotovo ako ste novopečeni roditelj i tek ste s bebom došli iz rodilišta. Vjerojatno ćete se pitati: Kako da se brinem za ovo maleno, nezaštićeno stvorenje? Nema uputstava? No, vjerujte, koliko god teško biti novi roditelj, vjerojatno ćete se dobro snaći. Zapamtite, bebe su puno jače nego što to roditelji misle.
S vremenom ćete naučiti otkrivati i razumjeti potrebe, želje i raspored svoje bebe. Briga za novorođenče, bebu mlađu od 28 dana, nije laka, ali uz prave savjete, postat će lakše.
Ono što svakako trebate raditi s bebom!

Bilo da dojite ili koristite adaptirano mlijeko, često hranite bebu.

Spavajte kada vaša beba spava
Kupajte bebu redovito, ali ne prečesto.
Ako ste u panici, zatražite pomoć.

Ako dojite, preporučuje se da to činite najmanje šest mjeseci. Vaše tijelo obično počinje proizvoditi mlijeko unutar tri dana od rođenja. Prije toga, vaše će grudi proizvoditi gustu, žutu tekućinu, ispunjenu hranjivim tvarima, odnosno kolostrum.

Kako hraniti tijekom prva dva tjedna života?
Bez obzira na to dojite li ili dajete adaptirano mlijeko, novorođenčad treba hraniti svakih jedan do tri sata jer bebe jedu 8 do 12 puta dnevno.
Česti obroci pomažu novorođenčadi da povrate težinu koju su možda izgubila nakon rođenja. Kako beba raste, pri svakom hranjenju, moći će pojesti sve više pa će se i broj hranjenja prorijediti.
Ne brinite ako dijete ne podrigne nakon hranjenja jer bebe će podrignuti ako i kada zatrebaju.
Spavajte kada beba spava
Bebe mlađe od 1 godine uvijek trebaju spavati na leđima, nikad na boku ili trbuhu jer spavanje na leđima smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi – SIDS-a.

U početku bebe puno spavaju, oko 16 do 17 sati dnevno, a svakih sat ili dva, imaju razdoblja budnosti. U prvim tjednima, novorođenče će se uglavnom buditi kada ih treba nahraniti i presvući.
Budući da će, tijekom noći, beba biti budna, to će neizbježno poremetiti i vaš san. Kako biste se odmorili, kada beba spava, spavajte i vi.
Neke beba zamijene dan za noć i mogu spavati više danju nego noću. Ako je to slučaj, probudite bebu svaki put kada dnevno drijemanje prelazi dva sata. Tako ćete moći polako promijeniti bebinu rutinu.
Kupajte bebu redovito, ali ne prečesto.
Bebu svaki dan prebrišite oko usta, vrata i prepona, u osnovi, svugdje gdje se zaprlja. Što se tiče pravilnog kupanja, jedan do dva puta tjedno je zapravo dovoljno. Prečesto kupanje može dovesti do suhe kože ili ekcema, stanja koje karakterizira crvena koža, svrbež i osip.

Kako kupati bebu?
Najprije obrišite njezino lice čistom, vlažnom krpicom za pranje. Nemojte koristiti sapun ni razne kupke. Čista voda bit će dovoljna. Zatim nježno obrišite ostatak tijela.
Nakon što otpadne pupkovina, možete bebu okupati u plastičnoj kadici. Prije nego što započnete kupanje, provjerite imate li sve što vam treba nadohvat ruke.
Ako trebate još nešto iz druge prostorije, uzmite bebu sa sobom. Nikada je ne ostavljajte bez nadzora u kadi jer bi se mogla utopiti.
Kad je vaša beba budna, igrajte se i družite s njom
Jedan od najboljih načina da se povežete s bebom kada je budna je kontakt koža na kožu. Studije su pokazale da je veća vjerojatnost da će bebe koje, odmah nakon rođenja, dožive kontakt koža na kožu, biti duže dojene i općenito biti zdravije.

Kada beba postane nervozna, pokušjte s rutinama kao što su: povijanje, bočni ili trbušni položaj (samo kada je budna!), šuškanje, ljuljanje i sisanje.
Ne zaboravite bebu stavljati na trbuščić dok je budna jer je to vrlo važno za razvoj grube motorike, kontrolu glave i snagu vrata.

Zatražite pomoć
Postati roditelj je uzbudljivo, ali također može biti iscrpljujuće i uznemirujuće. Ako se teško nosite s promjenom, zamolite svog partnera, za pomoć ili se obratite drugim članovima obitelji ili prijateljima. Umoran, pod stresom, loše hranjen i emocionalno osiromašen roditelj ili skrbnik, ne može njegovati svoje dijete. Zamolite prijatelje ili članove obitelji da pridrže dijete, presvuku ga, izvedu u šetnju ili ga nahrane izdojenim ili adaptiranim mlijekom.
Više od polovice majki iskusi 'postporođajnu depresiju', promjene raspoloženja, gubitak apetita ili probleme sa spavanjem. Često, ovi simptomi nestaju sami od sebe, unutar dva tjedna nakon poroda. Ali ako su vaše promjene raspoloženja intezivne, ne možete spavati, spavate previše, ili osjećate da ne možete obavljati svakodnevne zadatke, možda imate postporođajnu depresiju, koja pogađa jednu od devet majki. Ako mislite da imate depresiju, odmah se obratite svom liječniku i zatražite potrebnu pomoć.

Znakovi za uzbunu!
Ako beba ima temperaturu iznad 38 stupnjeva Celzijeva, odmah se javite liječniku, jer povišena temperatura u novorođenčeta može biti znak ozbiljne infekcije. Također, dobro je nazvati pedijatra ako beba dobro ne jede ili ako stalno plače.

Najnovije