Ako ste pomislili da je vašem djetetu ludo zabavno to što ga škakljate samo zato što se smije, možda ste u krivu. Iako škakljanje može izazvati smijeh brže nego bilo koja druga igra, zapravo dijete nema kontrolu nad svojim smijanjem, ono nije spontano, a mališan vam ne može reći da prestanete. Zapravo, znanstvenici su došli do spoznaje da je smijanje izazvano škakljanjem ništa drugo doli - refleks.

Škaljanje podrazumijeva tjelesnu interakciju s drugom osobom, pa jednako kao i bilo koja tjelesna komunikacija, za ovu aktivnost trebate imati pristanak osobe koju želite škakljati. Evo nekoliko razloga zašto ne biste trebali škakljati svoju djecu bez njihova pristanka.

Dijete se osjeća bespomoćno

Kada škakljate dijete, a ono se smije, razlog smijehu nije zabava, nego refleks. Pritom dijete ne može reći da ne uživa u toj vrsti zabave

Ulazite u privatni prostor bez dopuštenja

Stručnjaci objašnjavaju kako je dodirivanje nekoga bez njegovog pristanka povreda njegove privatnosti i tjelesnog integriteta. Ako želite dosljedno provoditi to pravilo, potrebno je pitati dijete je li mu škakljanje odgovara.

tata škaklja dijete
Shutterstock 

Tako možete poniziti dijete

Kod škakljanja dolazi do potpunog gubitka samokontrole. Dijete pritom ne može reći što želi i bori se vratiti kontrolu nad onim što se događa s njegovim tijelom. To može biti ponižavajuće za dijete. Čak i ako su vam namjere dobre, rezultat može biti štetan.

Utječe na tjelesne funkcije

Kad škakljate dijete, ono se počinje nekontrolirano smijati, ne može govoriti niti disati, ponekad se može i popiškiti.  

Stvara probleme s povjerenjem

Ako se vaše dijete ne osjeća ugodno dok ga škakljate, a vi to činite protiv njegove volje, narušit ćete vaš odnos povjerenja. No to može utjecati i na sve buduće odnose tijekom njegova života jer može poistovjećivati škakljanje s fizičkim zlostavljanjem te tako razviti nepovjerenje prema ljudima koji ga dodiruju.

Možda je vama kao djetetu bilo ugodno dok su vas škakljali, ali nisu sva djeca ista. Ako želite na taj način tjelesno komunicirati s djetetom, prvo ga pitajte odgovara li mu taj način zabave i osjeća li se ugodno ili neugodno. Možda će vas odgovor iznenaditi.