Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROĐENE SU S TRI PUTA VIŠE SINAPSI NEGO ŠTO IH IMAJU ODRASLI: Osim što čita misli, vaša beba ima još neke super moći

Autor Sanja Matasić

Začudit ćete se za što su sve sposobne bebe, a skeniranje emocija im je samo jedna od vještina

 mama se igra s bebom Izvor: Shutterstock

Možda vas vaša beba ostavi zatečenima jer će vam se učiniti da, iako još ne govori, razumije sve što kažete, još bolje, što mislite. Ne, niste pogriješili, to je istina. Bebe su vrlo vješte u čitanju znakova tijela i lica, ali i emocija koje su u pozadini ponašanja, potvrdila su nedavna istraživanja.

I toliko točno percipiraju te su odlični komunikatori da stručnjaci za komunikaciju ozbiljno počinju razmatrati  čitaju li bebe vaše misli. Suptilnom telepatskom sposobnošću mali znalci kao da prisluškuju unutarnja stanja i u trenutku otkrivaju lažan osmijeh i dosađivanje susjeda pa plačem traže sigurnost u naručju mame ili tate.

No to nije sve jer ne samo što nepogrešivo čitaju ljude, nego i životinje. Djeca od šest mjeseci, koja se nikad u životu nisu susrela sa psima, mogu prepoznati prijateljski lavež i umiljatog psa, s kojim se mogu igrati, ali i agresivni lavež i opasnog psa, pokazala su istraživanja.

Znanstvenici oduševljeni bebinim mozgom

Unatrag nekoliko desetljeća mnoge je neurologe zainteresirao fenomen razvoja ljudskog mozga od stadija novorođenčeta pa do razdoblja ranog djetinjastva pa su mnoga istraživanja posvećena upravo ovoj tematici.

Fascinantna je činjenica što se rađamo sa 100 bilijuna neurona, a toliko ima i zvijezda u našoj galaksiji, i sa čak 15 000 sinapsi (mjesta gdje se prenose informacije) po neuronu, što je tri puta više nego kad uđemo u odraslu dob. Zapravo, bebe kao da su rođenjem opremljene za superbrzi tečaj spoznaje svijeta oko sebe.

Baš zato svojim kognitivnim sposobnostima lako nadmašuju odrasle, ali poput svih superheroja, potrebna im je ljubav i iskustvo roditelja da ih vode kroz život.

S usana čitaju već s osam mjeseci

Samo nekoliko dana nakon rođenja, bebe mogu razlikovati maternji jezik od stranog, a između četiri i pet mjeseci već nepogrešivo čitaju s usana.

 cute-baby-animated-gif-image.gif Izvor: Pinterst

Bebe će bez problema prepoznati kojim jezikom govore glumci na filmu, bez obzira na to što ne čuju zvuk.

Imaju nepogrešiv osjećaj za ritam

Osim što mogu brzo da naučiti jezik, a da ne idu u školu, bebe su majstori i u prepoznavanju ritma i glazbe

Možda će vas zanimati

Najnovije