Kada dođe vrijeme odvikavanja od pelena, odjednom imate u svojoj glavi hrpu pitanja. Kada je pravo vrijeme? Je li dijete premalo ili možda nezrelo? Jesmo li zakasnili? Ima li razlike u odvikavanju od pelena dječaka i djevojčica?

Stajati ili sjediti?

Roditelji dječaka često se muče jednim pitanjem: kada dječake potaknuti da stoje i vrše malu nuždu.

dječak na toaletu
Shutterstock 

I dok bi vaše dijete možda željelo biti poput tate, stručnjaci savjetuju da odgodite poticanje na ‘piškenje’ u stajaćem položaju do trenutka dok dijete samostalno ne koristi zahod i samo odlazi u wc. Najčešće se pražnjenje crijeva i mokrenje obično događaju u isto vrijeme, što olakšava usvajanje oboje u sjedećem položaju. I, ako se vaš dječak ne mora fokusirati na ‘gađanje’ školjke, bit će manje opterećen.

Neka bi djeca mogla, ako prije nisu svladala odlazak na toalet uz sjedalicu ili kahlicu, mogla doživjeti svojevrstan stres i stvoriti strah i otpor prema zahodu.

Dječaci, međutim, imaju sreće i po potrebi mogu koristiti obje varijante. U javnom WC-u, ili bilo gdje izvan doma, prigodnije je i higijenski koristiti stajaću pozu, a kod kuće, gdje je čisto, sjedeću pozu. Učite to svojeg dječaka, a evo kako ćete mu objasniti zašto bi kod kuće bilo bolje koristiti sjedeću pozu?

  1. Lakše je ciljati kad sjediš. Sve odlazi prema dolje ravno u školjku.
  2. Ako dijete treba obaviti i veliku nuždu, lakše je odmah sjediti, a ne brinuti kako će to izvesti.
  3. Dječaci ne mogu tako lako “pogoditi” školjku kao što to često ne uspijevaju ni njihovi očevi. Dijete se zagleda u stranu i eto mokraće posvuda po WC-u.
  4. Pitate li dijete nešto u trenutku kad piški, sigurno će sve završiti sa strane. Ako dijete sjedi, nezgoda se neće dogoditi.
  5. Čak i ako dijete pogodi školjku, dio kapljica će zbog visine mlaza jednostavno izletjeti van iz školjke, što ponovno nije higijenski, a i traži češće čišćenje.
  6. Ne kaže se uzalud kad idete na WC da idete sjesti na tron. Zar nije ljepše sjediti na školjci i imati slobodne ruke kako bi čitao neku slikovnicu.
  7. Kad će dečko trebati obaviti nuždu izvan kuće, bit će mu teško stojeći piškiti jer su pisoari obično visoki. Najjednostavnije vam je pridržavati ga u sjedećem položaju.
  8. Nije lako piškiti ako je došlo do jutarnje erekcije. Kod odraslih muškaraca to može biti češći problem, a dječaci ga u principu nemaju, ali može se dogoditi. U sjedećem položaju je lakše.

Oponašanje je dio učenja

Kada dođe vrijeme da prijeđete iz sjedenja u stajanje, imitacija igra veliku ulogu u učenju. Dakle, ako ste obitelj s politikom zatvorenih kupaonica, bit će teško unijeti ovu promjenu. Dijete je u fazi učenja i poželjet će vidjeti što radite.

Naravno, možete djetetu pokazati na diskretan način, bez otkrivanja svojih intimnih dijelova, a bit će korisno da mališan vidi tatu kako pere ruke nakon wc-a. Ali, zapamtite: ako vaš dječak ima otpor prema mokrenju stojećki, nemojte forsirati.

Kada dijete potpuno usvaja odlazak na zahod?

Ne postoji čvrsto pravilo o tome koliko dugo učenje odlaska na toalet. Oko 95 posto djece do četvrte godine života nauči koristiti zahod, ali još uvijek postoji mali postotak oniih kojima razdoblje učenja traje do 6. godine. Ako je vaše dijete u ovome niskom postotku i u 6. godini ima problema s navikavanjem na zahod, možda je riječ o nekoj promjeni u djetetovoj okolini zbog koje neprestano ulazi u fazu regresije.

No ako ste zabrinuti da je riječ o nekom fiziološkom problemu, jedan od razloga mogu biti i ​​senzorni problemi vezani uz korištenja WC-a. U svakom slučaju ako ste zabrinuti, dogovorite pregled kod pedijatra i otvoreno razgovarajte o problemu.