Uobičajeno je da novorođenče ima barem jednu stolicu tijekom 24 sata, ali ne znači da se treba zabrinuti ako je taj ritam rjeđi, npr. jedanput u tri dana. Beba može imati više stolica na dan ili samo dva-tri puta na tjedan, ali boja i konzistencija stolice trebaju biti uredne. Naravno, u slučaju da dijete ne dobiva uredno na težini, treba se zapitati unosi li dovoljno mlijeka i ima li što izbaciti stolicom.

Ima li beba preduge razmake između stolice, koji su stalno prisutni, možda je riječ o zatvoru. On je češći kod beba na adaptiranom mlijeku. No ne znači nužno da je riječ o zatvoru ako beba teško istiskuje stolicu. Pretpostavlja se da je to zbog toga što mekana stolica u dojenčadi ne pritišće dovoljno anus ili mišići anusa nisu dovoljno snažni i usklađeni da bi lako izbacili stolicu. Ako vaša beba ima takvih poteškoća, možete je pokušati malo uspraviti kako bi joj pomogla sila teže. Problemi će se smanjiti kad dijete prijeđe na krutu hranu, naravno ako mu je prehrana uravnotežena i raznovrsna.

Možemo reći da se radi o zatvoru ako je stolica jako tvrda, katkad u manjim kuglicama, a pražnjenje crijeva otežano ili bolno. Pritom beba pati od grčeva i bolova u trbuhu te se može ozlijediti i sluznica anusa, što je vrlo bolno i dodatno otežava tiskanje.

masaža bebe
Shutterstock 

Doula sa 25-godišnjim iskustvom u porodima, njezi mama i beba, Marisa Pena Alfaro na svojem je TikToku objasnila da i bebe koje još ne puze, ne sjede niti hodaju, mogu raditi čučnjeve. Naime, mišićno naprezanje kod čučnjeva poboljšava protok tekućine u tijelu, pomaže u izbacivanju otpadnih tvari i pomaže regulirati stolicu. 

@pregnancytipsnow Best tip for constipated baby#babytips#babyconstipation#newbornbaby#babyhack#babyhacks#newmama#firsttimemom#pregnancy#pregnant♬ Cute - Tik Tok

Dakle, riječ je samo o masaži u kombinaciji sa stiskanjem bebinih nožica na trbuščić.