Susjeda se hvali kako je njezin mali genij i da je prije svog drugog rođendana bio bez pelena. Vaša je nećakinja, s druge strane, odbijala odlazak na toalet sve do predškolskog uzrasta. Koje je pravo vrijeme za privikavanje na kahlicu? Odmah ćemo razbiti ovu nedoumicu: pravo vrijeme nije određeno. Kao i kod drugih razvojnih prekretnica, djeca su jedinstvena, pa je ključno dopustiti djetetu da samo odredi tempo kada će početi s kahlicom.

Ako dijete nije spremno, i najbolja će taktika sigurno propasti. Stoga, pričekajte dok ne vidite znakove koji ukazuju na to da je vaše dijete spremno:
1. Više ne morate mijenjati pelene tako često. Do 20. mjeseca života, djeca piške toliko često da je nerealno očekivati da će moći kontrolirati mjehur. No mališan čija pelena ostane suha dva sata uzastopno i povremeno se i probudi u suhoj peleni, fiziološki je spreman za kahlicu.
2. Pražnjenje crijeva postaje predvidljivo. Bilo da ima veliku nuždu ujutro, nakon jela ili neposredno prije spavanja, redoviti ritam pomoći će vam da predvidite kada dijete staviti na kahlicu i povećati šansu na uspjeh.
3. Dijete samo najavljuje vršenje nužde. Neka djeca s veseljem najavljuju kada će doći do svečanog trenutka: 'Sad ću kakati!' Druga se povuku u kut kako bi obavila nuždu. Bez obzira na način signalizacije, čim dijete pokaže da je svjesno funkcija svog tijela, spremno je za kahlicu.
4. Ne podnosi prljave pelene. U određenim trenutku, većina mališana prolazi fazu kada im smeta nered. Od mrvica u majici, ljepljivih prstića, pa do punih pelena. Počinje im smetati nered pa je ovo izvrsna prilika da započnete učiti dijete na kahlicu.
5. Može se samo skinuti. Kada priroda 'stisne', kahlica neće biti od velike koristi ako se dijete ne može brzo skinuti.
6. Bez obzira na to preferirate li dječji rječnik, kao što su 'kakati' i 'piškiti' ili formalnu terminologiju poput 'velika nužda' i 'mala nužda', vaše je dijete spremno za kahlicu ako razumije i može povezati radnje vezane uz određeni dio tijela.

Kako pomoći pomoći djetetu?
Odijevajte dijete u jednostavnu odjeću koju lako može svući i obući. Komplicramo svlačenje i oblačenje, otežat će pravovremenu reakciju.
Odaberite pravu kahlicu. Neka djeca više vole imati svoju dasku, a druga više vole kahlicu. Odlučite što je najbolje za vašeg mališana. Ako kupite dasku, koja se pričvršćuje na WC, neka bude stabina jer nestabilna daska može uplašiti dijete.
Pripazite na znakove. Možda ćete ih uočiti prije svoga djeteta. Primijetite li da se mališan vrpolji ili napreže, odvedite ga na toalet.
Neka guza bude gola. Možda će dijete biti svjesniije nužde ako ne nosi hlače ili trenirku i lakše ga je požuriti da ode na kahlicu ako primijetite da je vrijeme za vršenje nužde.
Budite strpljivi. Može biti frustrirajuće što morate očistiti lokvicu na podu kupaonice, ali budite strpljivi dok vaše dijete svladava nove vještine. Tijekom dana ga povremeno odvedite u toalet. No nemojte biti grubi, već nježno i obazrivo ukazujte na važnost odlaska na wc. Vaša nestrpljivost, mogla bi mu narušiti samopouzdanje i usporiti proces odvikavanja od pelena.
Ne uskraćujte djetetu tekućinu. To je loša ideja, nepravedna je i neučinkovita. Zapravo, korisnije je povećati količinu tekućine kako biste imali više prilika za uspješno učenje.
Izbjegnite borbu u kupaonici. Ako naiđete na potpuni otpor, najbolje je popustiti. Ako dijete nije spremno za promjenu, vratite ga u pelene i ponovno pokušajte za nekoliko tjedana.
Pohvalite dijete. Kada postigne uspjeh, recite mu koliko ste ponosni i nagradite nečim što voli.

Koliko je potrebno da se dijete 'skine' iz pelena?
Neki mališani se gotovo odmah priviknu na kahlicu, a nekima to ide sporije. Ako mu ide sporije, to ne znači da zaostaje u razvoju, već da ima svoj ritam kojem se trebate prilagoditi.

Neka djeca počinju oko 2., a neka u 3. godini. Proces može potrajati tjednima ili mjesecima, a na noćno spavanje bez pelena možda ćete čekati i duže vremena. Između 5 i 7 godina, većina djece bi trebala savladati proces. Stoga, pripremite se na mijenjanje odjeće i posteljine. No pokušajte biti strpljivi i nemojte forsirati. Na kraju, vaš će mališan sigurno svladati i ovu vještinu, a prije nego što to shvatite, sa sobom više nećete morati nostiti pelene ni rezervnu odjeću.