Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO SE DEBLJAM NAKON PORODA? Mnoge mame nikad se ne vrate na težinu prije trudnoće

Autor Sanja Matasić

Mnoge majke muče muku s viškom kilograma i dobivanjem na težini nakon poroda, a evo koji je najčešći razlog.

 debljanje nakon poroda Izvor: Shutterstock

Dobivanje kilograma nakon trudnoće oduvijek je tema brojnih rasprava, a nedavna istraživanja konačno su dala odgovore na to. Stalan porast kilogama nakon trudnoće može biti rezultat načina života koji uključuje naviku da majka pojede sve što ostane od djetetova obroka i više vremena provede u mirovanju, čitajući ili gledajući filmove s djecom, kažu stručnjaci.

U studiji su usporedili težine žena s djecom i bez njih, a ispitali su gotovo 30.000 mama koje su rodile između jednog i četvero djece. Ono što su otkrili možda će mnoge zabrinuti, a to je da se većina žena nakon poroda nikada nije vratila težinu koju su imale prije trudnoće.

Kada njihova djeca postanu toddleri, majke se počnu brže debljati u odnosu na žene koje nemaju djecu. Tipičan porast kilograma za ženu iznosi 1,94 kilograma godišnje, a istraživači su otkrili da žene koje imaju djecu godišnje dobiju još dodatnih pola kilograma.

Razlog zbog kojeg se mnoge majke debljaju je posljedica njihova načina života, smatraju stručnjaci. 'Majke imaju tendenciju stavljati potrebe svoje dece ispred svojih potreba. Zbog toga mnoge ne stignu brinuti o sebi, vježbati i posvetiti zdravijoj prehrani'.

Ovo otkriće ne bi trebalo obeshrabriti majke jer, kako i stručnjaci kažu, ono što je najvažnije jest da su zdrave za svoju djecu i obitelj.

Možda će vas zanimati

Najnovije