Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pretilost kod djece nije bezazleni problem

Pretilost kod djece postaje sve veći problem u svijetu i u našoj zemlji. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čak 12 posto osnovnoškolaca ima povećanu tjelesnu težinu, a 5 posto ih je pretilo. Čak 2,6 posto dojenčadi ...

O ovoj temi koju doista ne treba zanemarivati već joj posvetiti veliku pažnju, govori  Dubravka Basić Vidović, kineziolog i kineziterapeut s više od 35 godina iskustva u radu s djecom i odraslim osobama kroz predmetnu nastavu, različite sportske programe i organizacijske poslove. Njeno educiranje u posljednje tri godine  u Access Consciousnessu® unijelo je promjene u njen život, način razmišljanja i viđenja ove realnosti.

Kreiraj tijelo kakvo ti se sviđa

Potaknuta podacima koji potvrđuju da pretilost postaje sve značajniji problem, Dubravka je osmislila i jedinstveni autorski program „Kreiraj tijelo kakvo se TEBI sviđa©“ za djecu od 11 - 17 godina, sa željom da ponudi svakom djetetu zabavno i sigurno ljeto, puno novih avantura i vještina, s povećanim znanjem i mnogim novim prijateljima.

„Pretilost se kod djece, na žalost, javlja u sve ranijoj dobi. Pokazatelji govore kako se ta dob sve više spušta prema vrtičkoj. Naime, utjecaj okoline (roditelja, bake, crtanih filmova...), mišljenja i stavovi kojima se „hrani“ dijete, njegov karakter i način na koji se nosi sa svim tim informacijama.. sve je to usko povezano s problemom pretilosti“, kaže Dubravka.

Razna istraživanja ukazuju da pretilost vodi ozbiljnim zdravstvenim poremećajima i nipošto se ne bi trebala podcjenjivati. Pretilost u dječjoj dobi rezultira nizom endokrinoloških i metaboličkih poremećaja koji vode bolestima, za koje se do nedavno smatralo da se javljaju isključivo u odrasloj dobi. Pretilost je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti u djece. Neželjeni utjecaj pretilosti već se u dječjoj dobi očituje poremećajem metabolizma masti, odnosno povećanjem njihove koncentracije u krvi što je dodatni faktor rizika za nastanak promjena na krvnim žilama te posljedično povišenoga krvnog tlaka i sklonost infarktu. Pretilost tijekom djetinjstva pogoduje mehanizmima koji mogu dovesti do pojave preuranjenog puberteta, poremećaja menstrualnog ciklusa te sindroma policističnih jajnika, a povezuje se i s kasnijom pojavom seksualne disfunkcije te neplodnosti u muškaraca i žena. Također može djelovati na lokomotorni sustav pridonoseći pojavi deformacija poput varusa koljena (O noge), ali i razvoju osteoartritisa.

Dubravka Basić Vidović nastavlja: „U posljednjih sedam godina rada u školi otkrila sam da djeca, nevezano na debljinu, oboljevaju od bolesti za koje smo smatrali da su rezervirane samo za stariju populaciju. Problemi s krvožilnim sustavom, tlakom, tahikardijama, dijabetesom, astmom i alergijama. Svake godine se sve više povećava broj djece koja pate od alergija.“

MODEL RELEASED. Eating a pizza. Girl eating a slice of pizza with cheese, tomato and slices salami (spiced sausage). Meat & cheese are high in fat, making them high in calories (energy), which can cause obesity if combined with lack of exercise., Image: 102923575, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM

Promjena treba krenuti od roditelja

Na žalost, pretilost se ne ograničava samo na tjelesne probleme, već stvara i poteškoće u međuljudskim odnosima.

„Neprihvaćanje od strane vršnjaka te šale na njegov račun, ponekad i od strane odraslih osoba - roditelja, pedagoških djelatnika, mogu utjecati na samopouzdanje i sigurnost djeteta te dovesti do gubitka samopouzdanja, izoliranosti i depresije, što neizravno može utjecati na školski, ali i budući profesionalni uspjeh. Djeca mogu osjećati krivnju i sram radi svoje debljine, razviti lošu sliku o sebi te mrziti sebe i svoje tijelo, što posljedično može dovesti do razvoja poremećaja u prehrani, te otići u drugu krajnost poput bulimije“, ističe Dubravka.

A na pitanje da li bi roditelji djece koja su pretila trebali nešto mijenjati, kaže: „ Oni bi prije svega trebali promijeniti sebe, svoj odnos prema djetetu. Kvalitetnije se baviti svojim djetetom, pričati s njime, slušati, odnosno čuti ga što govori. Puno pričati o svemu sa svojom djecom. I u svakom slučaju korigirati prehranu, više se kretati. Pri tome ne mislim na hodanje po shopping centrima, već u prirodi.

Danas su djeca zarobljena mobitelima, tabletima. Ne odvajaju se od njih, ne ispuštaju ih iz ruku. Nekada, kad sam ja bila dijete, u ruci smo nosili lopte, gumi-gumi, a danas djeca nose mobitele.

Tome pogoduje radno vrijeme koje većina roditelja ima, užurbani način života u kojem djeca uglavnom ostaju sama kod kuće i nepravilno se hrane. Doduše, neka se djeca hrane u školi, imaju topli obrok. Roditelji misle kako im djeca i konzumiraju tu hranu, a zapravo žive u zabludi. Oni ne jedu svaki obrok. Ako im nešto nije po volji, a u većini slučajeva i nije, jednostavno ne jedu. Okrenu se i izađu iz blagovaone. I cijeli dan provedu bez hrane. Ako i odu do trgovine, često kupe neku grickalicu i gazirano piće. Neka djeca prespavaju skoro cijelo prijepodne, u zadnji tren se bude i spremaju za školu, na brzinu pojedu sendvič, umjesto ručka koji je samo trebalo završiti. Dok su roditelji na poslu, dijete je bez kontrole. Ima i situacija kad je majka doma, pa za ručak pripremi hrenovke i pečena jaja ili roditelji ne završe na vrijeme ručak pa ili dijete kasni u školu ili ode bez obroka. Primjera je zaista puno. S obzirom da radim u školi, predajem tjelesnu i zdravstvenu kulturu, to su informacije iz prve ruke.“

Sve blagodati tjelesne aktivnosti

Pored prehrane, kretanje je najznačajniji čimbenik zdravlja koje se općenito može definirati kao stanje potpunog tjelesnog, psihičkog i socijal­nog blagostanja. Suvremeno poimanje zdravlja podra­zumijeva da ponašanje, odnosno način života i navike pojedinca, značajno određuju njegovo stanje zdravlja. Kretanje je osnovna ljudska potreba koju treba njegovati i koristiti u bilo kojem obliku.

Kretanje ima mnoge pozitivne učinke. Kada se krećemo, tijelo dodatno troši kalorije.  Redovan trening jača muskulaturu, time se povećava i potrošnja energije tijela i u mirovanju. Sport i kretanje smanjuju depresivne osjećaje, rizik od dobivanja osteoporoze, infarkta i drugih takozvanih civilizacijskih bolesti te dugoročno povećavaju pozitivne osjećaje. Osobe koje se redovno kreću bolje spavaju i lakše se suočavaju sa stresnim situacijama.

Father and sons playing ball at park, Image: 195893834, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource

Učenje o zdravom načinu života

Centar za zdraviji život "sportski eksperti ", skraćeno: sportsexperts,

udruga je koja promiče sport i rekreaciju te pomaže djeci u mnogim aspektima njihovog odrastanja.

„Godinama smo provodili različite sportske programe s djecom vrtićke dobi, obuku plivanja, klizanja, tenis igraonicu, te školu skijanja za sve, od predškolaca do osoba u ozbiljnim godinama. Kako sam se sama mijenjala, tako su se mijenjale i ponude naših programa“, priča Dubravka i nastavlja o radu udruge:

„Prakticiramo različite tehnike i terapije za pomoć djeci u njihovom odrastanju; uklanjanju stresa, nošenju s emocijama, pritiscima i razvoju samopouzdanja.  Pomoć kod sportskih povreda i kod djece i odraslih, reduciranje i uklanjanje boli, ispravljanje držanja, povećanje fleksibilnosti tijela, veći raspon pokreta, poboljšanje cirkulacije.

Izdvojila bih Bowen terapiju i alate Access Consciousnessa® kao najdjelotvornije. Bars tehnika i radionica „Učenje ne mora biti mučenje“ u koju su ugrađeni alati Access® tehnike jačaju usredotočenost i sposobnost djece za učenje.“

Najnoviji projekt udruge pod nazivom „Kreiraj tijelo kakvo se TEBI sviđa©“ plod je dugogodišnjeg radnog iskustva, ljubavi prema terapeutskom radu, a sklonost holističkom pristupu zdravlju i nova čarobna tehnika kao razultat iznjedrili su jedinstveni projekt.

Program se provodi tijekom ljeta na moru u trajanju od 3 tjedna za djecu i mlade od 11 - 17 godina, a uključuje smještaj, puni pansion, 24 - satnu brigu, program kontrolirane prehrane, organiziranu sportsku aktivnost, mentalni trening Access Consciousness® tehnike i različite radionice.

U ugodnoj atmosferi djeca i mladi uče o zdravom načinu života uz zabavu i igru. Glavni cilj je dugoročno smanjenje prekomjerne tjelesne težine kroz zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Sve to je nadopunjeno mentalnim tehnikama u vidu potpore procesu mršavljenja. Sudionici su pod nadzorom kvalificiranog i interdisciplinarnog tima iz područja sporta i obrazovanja, medicine i prehrane.

Promjena svjesnosti o hrani i tijelu

O glavnoj dobrobiti ovog projekta Dubravka kaže: „Bez ikakvog pritiska i uz zabavu probudit će se djetetova želja za kretanjem, uz pomoć kvalificiranog kadra, a samim time i poboljšati tjelesna pokretljivost. Zabavne igre, prirodni oblici kretanja, određeni sportovi provodit će se svakodnevno. Polaznici kampa uče određene oblike vježbanja  koje će kasnije moći primjenjivati i kod svoje kuće.

U malim grupama, u opuštenoj, zabavnoj atmosferi, pod vodstvom nutricioniste djeca će stjecati znanja i kompetencije iz područja prehrane. Također će pripremati određene obroke za sebe i ostale polaznike.  Pohađat će radionicu dizajniranu upravo za njih "Drugačija svjesnost o hrani i tijelima". Sa sobom kući ponijet će i knjižicu s receptima kako bi ih mogli nastaviti pripremati i kod svoje kuće.

Svakodnevno će primjenjivati Access® mentalni trening koji pomaže promjeni stavova, mišljenja i podržava proces mršavljenja. Ova jednostavna i efikasna metoda osobnog razvoja za cilj ima stvaranje svjesnijeg života, gdje se nikoga ne prosuđuje a osoba se osnažuje da bude svoja jedinstvenost i ostvari puni potencijal.“

Tu su još i radionice " Dah, voda, zvuk", " Dizajn body mind " i različite kreativne radionice koje potiču spretnost, kreativnost i finu motoriku.

Dubravka poziva sve zainteresirane koji su motivirani i voljni da naprave promjenu u svojim tijelima da se pridruže ovom iznimno korisnom projektu jer, osim što je program ispunjen poučnim tehnikama i kreativnim radionicama, zagarantirana je i dobra zabava.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Profimedia

Najnovije