Ženska tijela su nevjerojatno prilagodljiva. Pomislite samo na sve promjene koje se događaju u rasponu od 40 tjedana. Trbuh koji raste je najočitija i najdraža promjena od svih!

Sada kada ste postali mama, željeli biste vratiti svoje tijelo, u stanje kakvo je bilo prije trudnoće. No očekivati brzu promjenu nije baš realno. Potrebno je vrijeme da se tijelo oporavi, i to je sasvim normalno, tako je to zamislila majka priroda.

Velika je vjerojatnost da prijatelji i rođaci nisu niti primijetili vaš trbuh. Svi gledaju samo bebicu. Uz to, upravo ste prebrodili zahtjevan zadatak, no razumijemo što želite znati kada bi se vaš trbuh mogao vratiti u normalu. Trbušni mišići i koža prilično su izdržljivi. Devet mjeseci trudnoće, nakon čega slijedi porod i naprezanje koje rasteže i napreže vašu kožu, trbušne mišiće i maternicu.

Iako ste rodili, i dalje imate trbuh?

Svaka druga žena razvije stanje koje se zove razdvajanje trbušnih mišića. Zbog rasta trbuha, dolazi do razdvajanja skupine trbušnih mišića koji se nalaze neposredno iznad i ispod pupka te ih točno po sredini trupa spaja vezivno tkivo koje je tijekom trudnoće oslabjelo, raširilo se, olabavilo. Stoga, nastaje ispupčenje koje nalikuje trudničkom trbuhu u, recimo, šestom mjesecu trudnoće.

Po izlasku iz bolnice, većina trudnica može izgubiti i do 12 kilograma. Točan iznos gubitka težine ovisi o veličini bebe, kao i o težini plodove vode i posteljice. Čak i nakon porođaja, još uvijek možete izgledati trudno što je i za očekivati.

Kako se maternica smanjuje na svoju uobičajenu veličinu i višak tekućine izlazi iz tijela, trbuh će vam postupno splašnjavati. Rastegnuti trbušni mišići i opuštena koža će se najvjerojatnije početi učvršćivati. Ako ste imali carski rez, može proći dva tjedna da ožiljak zacijeli (i šest tjedana ili dulje da se potpuno oporavite od operacije).

Šest do osam tjedana nakon poroda, vaša se maternica vjerojatno vraća u normalan položaj. Smršavjeli ste, ali možda, još tjednima ili mjesecima, nećete postići težinu prije trudnoće. 

Je li normalno imati opuštenu kožu na trbuhu nakon poroda?

Opuštena koža trbuha, nakon poroda, česta je pojava u novopečenih mama. No slavne mame su počele razbijati stigmu vezanu uz postpartum trbuščić. Neke su ga čak s ponosom odlučile i pokazati.

Nedavno je Kylie Jenner objavila post kojim je odlučila proslaviti svoju trudnoću i rođenje svoga sina, a na fotografiji je pokazala i trbuh.

Kylie Jenner
Instagram 

Glumica Kate Hudson također je bez srama pokazala kako izgleda dva mjeseca nakon poroda.

Model Ashley Graham je otišla najdalje pa je iz vrlo dobrog kuta snimila svoje postpartum strije, a u postu je napisala 'Ista ja, nekoliko novih priča'

Koje je uobičajno vrijeme 'povlačenja' trbuha?

Ne postoji određeni vremenski okvir za mršavljenje nakon poroda. Zapamtite, vaše će se tijelo samo oporavljati barem prvih šest tjedana nakon poroda.

Dojenje može doprinijeti gubitku težine. No, dok neke žene kažu da dojenje pomaže u mršavljenju, drugima je bilo teško jer su tijekom dojenja osjećale snažnu glad.

Najčešće je potrebno šest do devet mjeseci da se vratite na težinu prije trudnoće. No može potrajati puno dulje, čak 10 mjeseci do dvije godine, pogotovo ako je žena dobila 35 ili više kilograma tijekom trudnoće.

mama i beba vježbaju
Oksana Kuzmina / Alamy / Alamy / Profimedia 

Kako ojačati trbuh?

Jačanje trupa može pomoći u zatezanju oslabljenih trbušnih mišića. Osim toga, postoji i dodatna prednost: jaki trbušnjaci pomoći će da poduprete leđa, napregnuta od svih savijanja i podizanja koji vam, kao novoj mami, ne ginu.

Ipak, sačekajte s treningom jer bi intezivno vježbanje moglo omesti vaš oporavak, pogotovo ako ste 'zaradili' razdvajanje trbušnih mišića.  

Lezite na pod sa savijenim koljenima i ravnim stopalima na tlu. Pritisnite donji dio leđa na tlo, uvlačeći trbuh prema kralježnici. Donji dio leđa neka bude pritisnut na tlo, polako zategnite trbušne mišiće i nježno podignite zdjelicu za jedan centimetar, a zatim otpustite. Usput možete raditi i Kegelove vježbe.

Iz istog položaja savijenih koljena na podu polako izdahnite i ispružite jednu nogu paralelno s podom. Vratite nogu u početni položaj dok udišete. Učinite isto sa suprotnom nogom.

Kada vaše dijete napuni najmanje 4 mjeseca, može i ono vježbati s vama

Zapamtite, debljanje tijekom trudnoće je normalno. A sada, nakon što ste ste rodili, vaš se trbuh prilagođava novom stanju. Nema potrebe žuriti s oporavkom tijela. Sve će doći na svoje, samo si dajte malo vremena.