Raščistimo nešto odmah – riječi 'rutina' i dob od tjedan dana ne može stajati u istoj rečenici. Jednostavno, jednotjedna je beba premala da bi se uklopila u bilo koju rutinu, vlastitu ili tuđu. Čak i ako se rodila u terminu, još je uvijek nije spremna prihvatiti predvidljive obrasce ponašanja.

Najviše čemu možete težiti je preživjeti svaki dan, oporaviti se od poroda i uživati ​​u dragocjenom vremenu sa svojom bebom. No možemo skrenuti pozornost na to kako izgleda prvi tjedan s bebom i čime se sve trebate okupirati.

Vi i vaša beba se upoznajete. Neke se mame prilagođavaju brže a neke sporije. Ako je došlo do prijevremenog poroda, ili ako je bilo komplikacija tijekom poroda, možda će va trebati više vremena za prilagodbu i oporavak. U prvim tjednima nakon poroda važno je dati prioritet onome što je doista važno.

Hranjenje bebe!

Bebe od tjedan dana još se navikavaju na samostalan život. Potrebno je vrijeme i energija da se njihovo maleno tijelo navikne na novu okolinu.

Većina se beba (oko 96 posto) u prvom tjednu nakon rođenja hrani majčinim mlijekom. Ako vaša beba doji, očekujte da će zahtijevati oko 8 do 12 obroka tijekom dana 24 sata. Duljina podoja također varira, a neke će bebice na prsima biti i do sat vremena.

Ne očekujte da ćete imati pravilne razmake u dojenju niti na tome nemojte inzistirati, nego dojite bebicu na njezin zahtjev. Zapravo, postavljanje ograničenja oko vremena hranjenja, npr. svaka 3 do 4 sata neće vam pomoći u laktaciji.

mama doji bebu
Shutterstock 

Tri savjeta za prvi tjedan dojenja!

1. Provjerite siše li vaša beba učinkovito. Ako niste sigurni zahvaća li pravilno bradavicu, što je posebno važno na početku dojenja, razgovarajte s patronažnom sestrom.

2. Ako je beba previše uspavana, možda ćete je morati probuditi radi hranjenja. Često pomaže samo nježan dodir, stavljanje na prsa, a beba će spontano, osjetivši mamin miris, početi sisati.

3. Izbjegavajte djetetu nuditi bočicu/dudu. Oboje može ometati uspostavu dojenja.

Spavanje prvih tjedan dana!

U posljednjem tromjesečju trudnoće i prvih nekoliko mjeseci života, bebini se mehanizmi kontrole mozga i sna još razvijaju. U usporedbi s drugim životinjama, bebe se rađaju vrlo 'nezrele'. Stoga, prvih nekoliko tjedana puno spavaju kako bi se mogle razvijati.

Tri savjeta za spavanje tijekom prvog tjedna života!

1. Uvijek slijedite preporuke za sigurno spavanje, a to je da beba spava na leđima i da oko bebe ne budu jastuci ili dekice koje bi je mogle prekriti i onemogućiti joj disanje.

2. Očekujte da će novorođenče veći dio dana samo dojiti i spavati. Ali zapamtite, potrebno mu je između i da nakratko bude u budnome stanju.

3. Pokušajte ne prestimulirati bebu. Iako je bebama potrebno puno maženja i nježnih zagrljaja, potrebno im je vrijeme mira.

Ponašanje bebe tijekom prvog tjedna života!

Novorođena djeca mogu stvarati puno buke. Plač, meškoljenje, uzdasi, čak i glasno disanje, sve je to normalno. Također, mogu se dosta vrpoljiti i migoljiti, škripati i cviljeti. Ne očekujte da će vaš prvi tjedan biti posve tih i miran. Ne uznemirujte se kada beba stvara čudne zvukove jer još se navikava na život izvan toplog i sigurnoga 'vodenog' svijeta.

novorođenče
Shutterstock 

Tri savjeta kako se ponašati prema bebi

1. Umotajte bebu u laganu dekicu od pamuka. Novorođenčad se voli osjećati sigurno, a omatanje će im pomoći u tome.

2. Očekujte da će vaše novorođenče biti i nemirno. Ako plače, uzmite ga na ruke i umirite nježnim pričanjem i ljuljuškanjem. Beba treba vašu blizinu kako bi se osjećala sigurno.

3. Ne očekujte previše. Vaša beba u dobi od tjedan dana ne zna razliku između dana i noći i ne može odspavati cijelu noć. Budite realni u svojim očekivanjima.

Važno!

Brinite i za sebe. Mame koje kvalitetno jedu, piju dovoljno tekućine i odmaraju se, najbolje brinu za svoju dojenčad.

Ne morate sve raditi sami, prihvatite ponuđenu pomoć i nemojte se ustručavati potražiti pomoć.

Ne očekujte previše ni od sebe niti od bebe. Pokušaj provođenja dnevne rutine samo će vas frustrirati. U tim ranim danima budite zadovoljni ako uspijete zadovoljiti svoje i bebine temeljne potrebe. Sve ostalo može pričekati.

Usredotočite se na oporavak nakon poroda koji može potrajati do šest tjedana, pa čak i dulje ako je riječ o carskom rezu.