‘Bez obzira na koga sličite u mladosti, u tridestima kći sve više nalikuje majci, a sin se pretvara u svog oca’, kaže jedna stara izreka, a da vidimo što kažu najnovija istraživanja.

Dakle, i znanost je pokazala da postoje neke stvari koje djevojčice  najčešće nasljeđuju od svojih majki, a ne odnose se na izgled.

Inteligencija

Šanse da naslijedite ‘maminu pamet’ znatno su veće nego da ste je naslijedili od oca.

U istraživanju provedenom u Glasgowu, u kojem je sudjelovalo 12.000 mladih u dobi od 14 do 22 godine, većina je ispitanika imala isti ili maksimalno 15 bodova veći, odnosno manji, koeficijent inteligencije od svojih majki.

Menopauza

Velika je šansa da će žene ući u menopauzu otprilike u istim godinama kada i njihova mama. Istraživanje provedeno 2011. godine na britanskom institutu za proučavanje raka, u kojem je sudjelovalo više od 2000 žena, pokazalo je da preuranjena ili kasna menopauza, odnosno ona koja se pojavljuje prije 45. i nakon 55. godine, može biti genetski uvjetovana.

Navike spavanja

Ne spavate dobro? Možda je i za nesanicu kriva vaša mama. U stručnom časopisu Sleep Medicine objavljeno je istraživanje koje tvrdi da majke svoje navike spavanja često prenose na djecu, tako da potomci žena koje pate od insomnije spavaju manje od njihovih vršnjaka. Znanstvenici nisu uočili takve nasljedne osobine od očeva.

Mladolikost

Ako majka izgleda mladoliko, onda su ženska djeca prave sretnice jer je puno veća vjerojatnost da će i one tako izgledati u njezinim godinama.

S njemačkog instituta za biologiju starenja Max Planck dokazali su da DNK iz mitohondrija, koji nasljeđujemo izravno od majki, može djelomično kontrolirati i način na koji starimo.