Prema časopisu Journal of Neuroscience, poznato je da je odnos majke i kćeri jači od ostalih odnosa između roditelja i potomaka. Ova veza pomaže ženi da izgradi svaki drugi odnos u životu. 

Također, to je odnos koji stalno mijenja svoju prirodu. Kako godine prolaze, događaju se određeni zaokreti, obično zbog generacijskog jaza. Svaki je odnos majke i kćeri jedinstven. Neki mogu imati iskrivljenu vezu od samog početka, dok se drugima odnos može 'pokvariti' kada kći počne odrastati. Bilo koji od disfunkcionalnih obrazaca između majke i kćeri, mogao bi učiniti vezu štetnom.

Kako izgleda nezdrav odnos majke i kćeri?

1. Kontroliranje

Neki misle da je kontroliranje djeteta normalan roditeljski stil. Ali nije. Oduzima slobodu kćeri i smanjuje njezine želje i strast za životom i postizanjem ciljeva. Bez obzira na to, kontrolira li majka svoju kćer tijekom njezinih formativnih godina ili je to u odrasloj dobi, i jedno i drugo narušavaju odnos.

U nekim slučajevima majke pokušavaju kontrolirati svoje kćeri iz zaštitničkih razloga. Iako namjera možda nije loša, ishod sigurno jest.

2. Emocionalna nepovezanost

U slučaju emocionalnih problema, kćeri obično traže savjete svoje majke. A ako majka nije dostupna, mogu se, ili osamiti ili se zbližiti s drugim članom obitelji. Kada se majka udalji od kćeri, veza se prekida. Također, ovakav odgoj može ostaviti emocionalne ožiljke pa je riječ o disfunkcionalnom odnosu majke i kćeri.
Nadalje, postoje neki odnosi u kojima je majka i fizički i emocionalno odsutna kada je kćeri najpotrebnija. Ako nema fizičkog dodira, poput grljenja ili držanja za ruke između majke i kćeri, takva se vrsta veze naziva 'odnosom duhova'.

3. Odnos prosuđivanja

U redu je dati jasne smjernice. Ali kritičnost prema svakom potezu kćeri može pogoršati odnos. U idealnom slučaju, majke bi trebale poticati i podržavati, a ne kritizirati na svakom koraku.

4. Trofejno dijete

U ovakvom odnosu majka koristi kćer da pokaže njezine dobre osobine ili postignuća, ne razmišljajući o kćerinim potrebama i željama. Kći je većinu vremena nesretna jer majka koristi njezine uspjehe da bi privukla pozornost drugih.

mama i kćer se svađaju
Shutterstock 

5. Neprijateljski odnos

Nesuglasice su česte u svakom odnosu, tako i kod majke i kćeri. Ako svađe postanu redovite, u vezi se javlja međusobno nametanje. Neprestana svađa nije zdrava. U takvom odnosu kći svoju majku može smatrati suparnicom, a ne nekim tko je bezuvjetno voli.

6. Prijateljice bez granica

Jedna od uobičajenih vrsta odnosa, koje dijele majke i kćeri, naziva se 'navezujući odnos'. Majka kćer tretira kao najbolju prijateljicu. Obje dijele svoje interese, osjećaje i mnoge druge stvari. U ovakvim odnosima gube se zdrave granice koje su važne za odnos.

7. Zamjena uloga

Ovaj obrazac u odnosu između majke i kćeri obično se pojavljuje u drugom dijelu života. Ovdje majka želi emocionalnu ili financijsku podršku od svoje kćeri. Takav odnos također nije zdrav.

8. Otuđen odnos

Otuđenje znači emocionalno distanciranje. Razni su razlozi zašto bi se kćer i majka mogle otuđiti. Može se pojaviti u bilo kojoj fazi života. Neki od razloga su razvod majke ili brak s drugom osobom, nepoštovanje kćeri ili njezina supružnika i ignoriranje granica između majke i kćeri. U takvim slučajevima, male su šanse za popravak odnosa majke i kćeri.

Posljedice 'nezdravog' odnosa majke i kćeri

Prva veza koju djevojka ima je ona s majkom i ta veza utječe na cijeli njezin život. Ako je veza između majke i kćeri uravnotežena i obogaćena ljubaznošću, brigom, ljubavlju, pažnjom i nekim ograničenjima, odnos je pun poštovanja i može se samo razvijati.

Zdrava veza oblikuje dobro samopouzdanje dok nezdrava potiče sumnju u sebe, što rezultira niskim samopoštovanjem.
Nijedna veza ne može zamijeniti majčinu ljubav prema kćeri. To znači da još uvijek postoje načini da poboljšate vezu ili izgradite svoj odnos. A evo i kako...

1. Budite aktivni slušatelj

Većinu vremena možete pretpostavljati da ste u pravu. Umjesto da išta pretpostavljate, pažljivo slušajte svoju kćer. Slušajte bez prekidanja ili analiziranja. Možete postavljati pitanja i dobiti odgovore, kako biste izbjegli nesuglasice ili zabune. Ovo je jednostavan način povezivanja.

2. Međusobno razumjevanje

Nikada ne znate o čemu razmišlja vaša majka ili kćer dok se ne nađete na njezinu mjestu. Kada pokušate razumjeti iz perspektive svoje majke ili kćeri, tada vam može biti lako postići međusobno razumjevanje.

3. Otvorena komunikacija

Većina nesporazuma nastaje zbog loše komunikacije. Majka i kćer trebaju biti otvorene za zdravu i iskrenu komunikaciju. Na primjer, ako vam se ne sviđa što vaša kćer provede noć kod prijateljice, trebali biste joj to reći i objasniti razloge. S druge strane, ako se kćeri ne sviđa majčino pretjerano zaštitničko ponašanje, treba joj to reći. Kvalitetna komunikacija zasigurno će se pokazati učinkovitom.

mama i kći se igraju
Shutterstock 

4. Bolje granice

Bez obzira na to koliko je blizak odnos majke i kćeri, moraju postojati određene granice. Majka i kćer mogu biti najbolje prijateljice, ali moraju postojati zdrave granice, što ne pomaže samo u poboljšanju veze već i održava poštovanje.

5. Oprost

Majka i kći mogu imati mnogo sukoba, ali na kraju dana poradite na tome da se pomirite i zaboravite na ljutnju uz topli zagrljaj.

6. Brzo ozdravljenje

Obično smo skloni povući se nakon svađe. Ako ovo povlačanje postane rutina, jaz između majke i kćeri mogao bi se povećati. Umjesto toga, porazgovarajte jedna s drugom i brzo riješite stvar.

7. Prihvaćanje

Majka i kći dvije su različite osobe s različitim perspektivama. Umjesto da se svađaju i pokušavaju uvijek pobijediti u raspravi, ponekad bi obje trebale prihvatiti da se ne mogu u svemu složiti. Bolje je pristati na neslaganje i nastaviti dalje, prihvaćajući različite stavove.

Veza između majke i kćeri je nezamjenjiva. 'Majčino blago je njezina kći, a kćerino sunce je njezina majka.' Majka je uzor, najbolja prijateljica i stup snage svojoj kćeri. Majci je kći cijeli njen svijet.