Trenutno je u zemljama SAD-a nestašica adaptiranoga mlijeka, a mame koje nisu uspjele dojiti svoju djecu, nego trebaju mliječnu formulu, u totalnoj su panici. Ova nestašica traje još od prošle godine zbog problema s opskrbom, a mliječne formule nekih dostupnih brendova povučene su s tržišta jer su pronađeni štetni sastojci.

Poznata glumica Bette Midler na svome je Twitter profilu odlučila komentirati cijelu situaciju, ali nije to učinila baš taktično.

‘Probajte dojiti! Besplatno je i dostupno na zahtjev’, napisala, a uslijedili su brojni komentari javnih osoba i njezinih pratitelja.

‘Bette, s poštovanjem, ovo je loš potez. Imala sam blizance. Nisam proizvodila dovoljno mlijeka za oboje. Bez formule, morala bih birati koje ću dijete nahraniti. Da ne govorimo o djeci koja se odvajaju od majki po porodu zbog zdravstvenih razloga’, reagirala je na tweet Ilyse Hogue, autorica i predsjednica organizacije Purpose.

‘Kakva uvredljiva i ignorantska izjava. Postoji bezbroj razloga zašto dojenje nije opcija za mnoge majke - previše ih je da bi se ovdje popisali. A ako ste koristili formulu, ne možete jednostavno prestati. Da ne spominjemo milijune beba s alergijama na mlijeko ili hranu…’, bio je revoltiran i viši savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji joj je također odgovorio na društvenoj mreži. 

Na tweet su odgovorile i osobe koje su zagovornici dojenja, ali se ne slažu s tako rigoroznim stavom Bette Midler, kao što su liječnici, savjetnici za dojenje.

promjena adaptiranog mlijeka
TikTok Screenshot 

'Neznanje sadržano u ovom tweetu je ogromno. Postoje mnoge majke koje su podvrgnute kemoterapijama i drugim medicinskim tretmanima. One bi rado dojile, ali ne mogu nauditi svojoj djeci dok se bore za vlastiti život', napisala je majka i liječnica Nicole Saphier.

'Nije sramota ako ne možete dojiti, ali ako možete, a zbog nečega ste uvjereni da vaše mlijeko nije dobro kao ‘znanstveno istraženi proizvod’, to je nešto drugo', glumica, suočena sa svim lošim reakcijama na svoj tweet, pokušala je malčice popraviti situaciju, ali nije joj nešto uspjelo.

Ova situacija s nestašicom nije tako benigna jer i stalna promjena formule može izazvati alergije, ali i probavne probleme kod beba koje se hrane mliječnom formulom.

Mama Kayzie Weedman pkazala na svome TiToku kako njezina beba reagira na promjene mliječne formule, a osip koji dobije doista izgleda strašno. 

Dojenje jest najbolji izbor, ali svi znamo da postoje situacije kada nije izvedivo, ali i da svaka majka ima pravo donijeti svoju odluku o tome kako će hraniti svoju bebu, a da pritom ne bude izložena bilo čijoj osudi.