Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hranjenje na bočicu: Kako izbjeći prejedanje i uspostaviti bliskost s bebom?

Tempirano hranjenje bočicom može vam pomoći da se povežete s bebom i izbjegnete prekomjerno hranjenje, oponašajući iskustvo dojenja. Ovi će vam savjeti pomoći

 beba na bočici

Često se naglašava kako majčino mlijeko donosi više benefita od adaptiranog mlijeka, a hranjenjem na dojci beba sama regulira količinu mlijeka koju popije pa otuda i izraz ‘ne možete pretjerati s dojenjem’. Mamama koje doje obično se savjetuje da bebe hrane na zahtjev, a one intuitivno komuniciraju sa svojom bebom tijekom hranjenja. To pomaže bebama da komuniciraju svoje potrebe i omogućuje roditeljima da na njih odgovaraju na primjeren način.

Uvođenje bočice, bilo da je u njoj izdojeno majčino mlijeko ili mliječna formula, može poremetiti komunikaciju između mame i bebe tijekom hranjenja. Budući da su bočice, za razliku od dojki, prozirne i sa strane imaju označene mjere, mnogi koji hrane bebe na bočicu svoju pažnju usmjeravaju s onoga što beba komunicira na bočicu, određujući obroke na temelju propisanih mililitara i rasporeda. Sve to, može dovesti do prekomjernog hranjenja, kao i da dijete izgubi osjećaj za svoje unutarnje signale gladi i sitosti.

No nemojte očajavati! Bez obzira na to hranite li svoju bebu isključivo adaptiranim mlijekom, povremeno ponudite bočice izdojenoga majčinog mlijeka ili dajete kombinaciju ovo dvoje, postoji način hranjenja na bočicu koji je osjetljiv i može pružiti posebno iskustvo povezivanja. Zove se tempirano hranjenje na bočicu i pomaže vam da naučite kako čitati bebine znakove, odgovoriti na njezine potrebe i izbjeći prekomjerno hranjenje.

Jeste li spremni isprobati? Evo što sve trebate znati.

Što je tempirano hranjenje na bočicu?

Tempirano hranjenje na bočicu, koje se ponekad naziva hranjenje na temelju znakova ili hranjenje s odazivom, metoda je koja omogućava bebama da odrede ritam hranjenja i daje im vremena da osjete i izraze svoje potrebe. Umjesto da beba samo na brzinu isprazni bočicu, ovom joj metodom prepuštamo kontrolu nad brzinom hranjenja i dopuštamo da izrazi svoje specifične želje i potrebe. Tempiranje hranjenja omogućava djetetu da kontrolira protok mlijeka i odredi koliko želi piti.

Koje su prednosti tempiranog hranjenja na bočicu?

Iako ovakvo hranjenje zahtijeva malo više vremena i truda, zapravo to je i njegova prednost. Tempirano hranjenje bočicom zahtijeva pažnju, bliskost, vezu, kako bi se pročitali bebini znakovi i zatim se na njih moglo odgovoriti. Naime, protok mlijeka iz bočice može biti brži od protoka mlijeka iz dojke. Kada je hranite na bočicu, dopustite bebi da izvuče mlijeko umjesto da je samo postavite na leđa i date gravitaciji da učini svoje. Bebe preferiraju brži protok, za koji se ne moraju pomučiti, zato im je lagano prijeći na bočicu.

Kada bebu hranite bočicom na standardni način, dijete može izgledati jako gladno jer doslovce proguta veću količinu u nekoliko minuta, a možda uopće nije gladna. Veća je vjerojatnost da uzima toliku količinu mlijeka jer joj ono nesmetano teče u usta pa pokušava održati korak s brzim protokom.

Dakle, kod tempiranog je hranjenja bočicom potrebno uvoditi pauze u hranjenju. No kako znati koliko često i koliko dugo uvoditi pauze? Cijela je poanta ovakvog hranjenja da promatrate bebu i čitate njezine znakove: ako se vaša beba hrani vrlo energično, možda će htjeti da joj bočica bude u ustima  cijelo vrijeme, da joj pružite mogućnost i da siše sisač. Ili, možda bebi odgovara da maknete bočicu, da je podignete na podrigivanje pa da potom nastavite s hranjenjem.

Koji su najbolji položaji za hranjenje na bočicu?

Jedan od položaja i onaj gdje je bebina glava naslonjena na vaš savijeni lakat. Bebu nagnite tako da bude pod ugodnim kutom. Prednost ovoga položaja je što možete lagano ostvariti s bebom kontakt koža-na-kožu, koji je tijekom dojenja stalno prisutan između majke i djeteta.

Ako beba tijekom hranjenja na bočicu proguta puno zraka ili pati od refluksa, sjednite i stavite bebu uspravno u krilo. Neka leđima bude naslonjena na vaš trbuh i prsa. Tijekom hranjenja pripazite da sisač cijelo vrijeme bude ispunjen mlijekom.  beba u krilu Sjednite ili lezite, a dijete poduprite nogama tako da je leđima naslonjeno na vaša bedra. Glava neka mu bude blizu savijenih koljena. Ovaj položaj omogućuje kontakt očima i interakciju.

Kako prepoznati da je beba sita?

Tempirano hranjenje omogućuje da signali sitosti dođu do mozga bebe. Bebe to pokazuju sporijim sisanjem, okretanjem glave ili izbacivanjem bočice iz usta. Tijekom hranjenja roditelj ili skrbnik trebao bi poštovati bebine znakove i ne obraćati pozornost ako je u bočici ostalo još mlijeka. Jer, svoju bebu želite hraniti na temelju gladi i sitosti, a ne na temelju toga koliko je mlijeka ostalo u bočici. Iako postoje okvirne preporuke koliko mililitara iznosi obrok bebe u određenoj dobi, one nisu nigdje uklesane u kamen. Neke bebe jednostavno vole više manjih obroka pa treba obratiti pozornost na ukupnu dnevnu količinu. A bebe ne sišu samo da bi se nahranile nego i da bi se umirile. Ako beba pokazuje znakove da ne želi više mlijeka, ali također pokazuju znakove da želi sisati, ponudite bebi dudu.

Treba li se beba hraniti prema rasporedu?

Preporuke su da se bebe i na bočicu hrane na zahtjev, tako što promatrate znakove gladi i slijedite njihove potrebe. Naučite prepoznati rane znakove gladi, što će spriječiti da beba bude jako gladna kada je hranite i ‘proždrljivo vuče’ iz bočice. Rani znakovi da je gladna mogu uključivati ​​oblizivanje usana, stavljanje ruku u usta, otvaranje usta i traženje bradavice. Tempirano hranjenje traje duže, obično oko 15 minuta, iako na taj način bebe ne piju više mlijeka nego kod kraćeg hranjenja. Uglavnom je riječ o istoj količini, ali sporijem jedenju, što je dobro za njihovu probavu.

Koju vrstu bočice koristiti?

Sisač sporog protoka idealan je za tempirano hranjenje na bočicu pa možete koristiti sisač za novorođenčad tijekom cijele prve godine bebina života. Preporuke su da odaberete sisač koji je najsličniji bradavici dok je u bebinim ustima, a to je sisač sa srednjom do širokom bazom koja se postupno sužava prema vrhu. Takav sisač omogućuje bebi da uzme više sisača u usta i dobije odgovarajući hvat. Izbjegavajte sisače s vrlo širokom bazom i jako istaknutim vrhom jer će to potaknuti bebu da uhvati samo vrh sisača.

Međutim, čak ni vrsta boce koju odaberete nije toliko važna kao ritam hranjenja. Reaktivno hranjenje možete primjenjivati bilo kojom vrstom bočice ili sisača.

Teks: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije