Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNIMKA IZ RODILIŠTA KOJA POKAZUJE KOLIKO SU BEBE SNALAŽLJIVE: Novorođenče staro samo dva dana pije mlijeko iz čaše

Autor Sanja Matasić

Bebe se rađaju s refleksnim radnjama koje su u njih ugrađene da bi što lakše preživjele

 beba pije iz čaše.jpg Izvor: facebook/screenshot

Tek rođene bebe čine mnoge refleksne radnje kako bi preživjele. Na Facebook stranici ChannelMum.com objavljena je snimka novorođenčeta starog samo dva dana kako ručicama pridržava plastičnu čašu i pije mlijeko. Snimka je izazvala brojne komentare čuđenja, a jedan komentar tipa: 'Beba bi trebala sisati', posebno nam je privukao pozornost.

Zašto? Upravo zato što je hranjenje bebe šalicom jedan od načina na koji beba i dalje nastavlja dojenje, a očito je privremeno iz nekih razloga nahranjena mlijekom i šalice.

Dakle, postoje situacije u kojima beba možda neće moći dojiti, a neke od njih su privremena odvojenost mame i bebe, ako majka ima ranice na bradavicama pa im daje vremena da zacijele, ako beba odbija iz nekog razloga dojku ili, recimo, ako ima rascjep nepca pa joj je fiziološki teško dojiti.

Ako iz bilo kojeg razloga trebate odabrati način da nahranite svoju bebicu, a da pritom planirate nastaviti s dojenjem, pedijatri preporučuju upravo hranjenje šalicom.

Hranjenje šalicom može biti posebno korisno kada se bebi daju male količine majčina mlijeka, odnosno kolostruma, a tijekom hitnih situacija.

Dakle, u situaciji da želite nastaviti dojenje, kod hranjenja bebe nekom drugom metodom važno je izbjeći tzv. konfuziju bradavica. Ako bebi mlijeko dajete na bočicu, način sisanja bočice razlikuje se od sisanja bradavice pa biste mogli zbuniti bebicu. Povlačenje mlijeka na bočicu zahtijeva puno manje napora, mlijeko je protočnije, a način na koji beba zahvaća bočicu drukčije je od načina na koji zahvaća bradavicu. Shodno tomu, pijenje iz šalice tehnika je hranjenja najsličnija sisanju bradavice pa time izbjegavate rizik od potpunog navikavanja na bočicu.

Možda će vas zanimati

Najnovije